Někdy se stane, že se kaše i přes veškerou snahu slepí a je zcela nepoživatelná. Poradíme vám, jak uvařit rýži.
Kaše dopadne chutně, pokud znáte všechny jemnosti / foto depositphotos.com
Každý má chvíle, kdy se nechce obtěžovat s obědem nebo večeří. V takovém případě se vezme nějaká bílkovina (maso/ryba) a k ní se uvaří kaše. I v tak jednoduché záležitosti se však skrývají úskalí. Pojďme se zamyslet nad tím, jak rýži správně uvařit a kolik.
Jak správně vařit rýži – důležité jemnosti
Na začátku je třeba připravit klíčovou ingredienci. Podle doporučení rýži 5-7krát propláchněte ve studené vodě, abyste se zbavili případných nečistot a odstranili přebytečný škrob.
K vaření se vyplatí použít nádobí se silným dnem, které se bude rovnoměrně zahřívat a teplo se pak rozloží po celém pokrmu.
Jak vařit rýži – poměry
Pokud se chcete obejít bez váhy, je jednodušší vše odměřit pomocí odměrky nebo dokonce sklenice. Kolik vody tedy potřebujete na 1 šálek rýže? Na toto množství obilovin potřebujeme 2,5 šálku vody. Přesně tolik rýže nasaje a dosáhne dokonalé konzistence.
Jak vařit rýži – do vroucí vody, nebo ne?
Rýže se po propláchnutí zalije studenou vodou a vaří se na minimálním ohni 20 minut. Během této doby nesmíte zvedat pokličku ani ji míchat. Finální pokrmy je vždy lepší dochucovat ve stavu připravenosti. Pokud je vše jasné se solí, měl by se použít bílý pepř – dodá požadovanou pikantnost, chuť a zároveň neovlivní vzhled.
Již dříve jsme se s vámi podělili o tipy, jak vybrat ideální rýži na plněné zelí.