Vývar je někdy tak vybíravý, že hostitelky mají problém udržet ho dokonale zlatavý. Přesto v tom není mnoho tajemství.
Jak uvařit průhledný vývar / foto depositphotos.com
Vaření průhledného vývaru dokáže zahřát lépe než kdejaký pléd. Ne všechny hospodyňky však vědí, jak ho správně uvařit, aby zvýraznil chuť a zachoval zlatavou barvu.
My se s vámi podělí o tajemství dokonalého čirého vývaru.
Vývar je základem téměř všech polévek. Mnozí z nás ho navíc mají rádi s vermicelli neboli knedlíčky. Vývar však nejvíce milujeme pro jeho sytě zlatavou barvu a bohatou chuť.
Jak připravit čirý vývar?
Nejčastěji se vývar připravuje z drůbežího masa, zejména kuřecího nebo krůtího. Zkušené hospodyňky vědí, jak připravit průhledný vývar z kuřecího masa. Především si pamatujte, že tento pokrm nesnáší spěch.
Několik tipů:
- vývar připravujte pouze z masa rozmraženého na pokojovou teplotu, aby se v něm netvořil vodní kámen, který by ho zakalil;
- maso důkladně opláchněte, zalijte studenou vodou, přidejte oblíbené koření, zeleninu a neoloupanou cibuli – získá zlatavou barvu, bohatou chuť a odstraní přebytečný zákal;
- vařte alespoň hodinu na mírném ohni.
Někdy se hospodyňky řídí všemi radami, ale přesto mají dotaz, proč je kuřecí vývar kalný. Je pravděpodobné, že vybraný kus masa měl v sobě příliš mnoho bílkovin, což ovlivnilo barvu, nebo se pokrm převařil.
Někdy lze siti zachránit. Existuje několik možností, co dělat, pokud je váš masový vývar zakalený.
3 nejlepší způsoby, jak zachránit zakalený vývar:
1. Do zakaleného vývaru vhoďte několik kostek ledu;
2. Pokud první metoda nefunguje, použijte čištění vaječným bílkem: vývar ochlaďte na 60-70 °C, vlijte do něj vaječný bílek, přiveďte ho k varu a poté ho přeceďte přes volné plátno;
3. Zakalený vývar může vyčistit i několik kostek nakrájených rajčat, které mu navíc dodají originální chuť a barvu.