Dušené zelí se může stát skutečným gastronomickým zážitkem.
I obyčejné zelí se dá chutně podusit / depositphotos.com
Zelí – dušené s masem, houbami nebo bez jakýchkoli přísad – je mezi naši občané nesmírně oblíbeným pokrmem, zejména na podzim a v zimě. Zelenina je levná, vystačí jako příloha na dlouhou dobu. Přečtěte si v materiálu, jak dusit zelí tak, aby bylo měkké a šťavnaté.
Jak dusit zelí chutně – důležitý trik
Dušené zelí v zásadě zvládne každá hostitelka, ale ne každý to umí dokonale. Ukázalo se, že hlavní tajemství dokonalého pokrmu spočívá v jedné ingredienci – vodě. Právě tato ingredience promění obyčejnou nakrájenou zeleninu v umělecké dílo na pánvi.
Ani se neptejte, zda máte do dušeného zelí přidávat vodu – rozhodně byste měli, zejména pokud je samotná zelenina suchá. Stačí půl šálku tekutiny na středně velké pánvi, aby byla hlavní surovina šťavnatá a měkká. Počítejte tak, aby množství vody nepřesáhlo 15 celkového množství zelí. Tímto způsobem se vám podaří udržet potřebné množství vlhkosti nebo ji zvýšit na ideální úroveň.
Lahodné dušené zelí – recept
Ingredience:
- 700 g zelí;
- 1 mrkev;
- 1 cibule;
- rostlinný olej;
- sůl, pepř;
- voda;
- 1,5 lžíce cukru;
- 2 lžíce rajčatového protlaku.
Připomeňte si, jak chutně dusit zelí bez masa podle tohoto klasického receptu.
Zelí důkladně omyjeme, jemně nakrájíme na tenká dlouhá stébla. Všimněte si, že toto je nejlepší způsob krouhání – malé kousky se rychleji podusí a lépe vypadají. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo půlkolečka, mrkev oloupeme a nastrouháme na struhadle. Rozehřejte pánev, vymažte ji asi 1 lžící oleje a cibuli a mrkev na něm 7-10 minut smažte, dokud zelenina nezezlátne. Jakmile jsou hotové, vyjměte je do jiné nádoby, pánev vytřete papírovou utěrkou. Pokud to nechcete dělat tímto způsobem, ale máte druhou pánev, můžete ji použít.
Do pánve opět nalijte olej, vložte zelí. Pokud se nevejde celé, chvíli počkejte (zelenina se usadí), pak přidejte zbytek množství. Zelí smažte 10-15 minut. Poté přidejte cibuli a mrkev, rajčatový protlak a cukr, osolte, opepřete a promíchejte. Zalijeme vodou a přikryté pokličkou začneme zelí 15-20 minut dusit. Když je hotové, zkontrolujte chuť a podle potřeby dosolte (opepřete).