Druhý chléb: v jaké formě je dobré jíst brambory

Brambory lze připravovat na mnoho způsobů.

Brambory se zdají být všestrannou zeleninou. Lze ji vařit, smažit, péct nebo přidávat do salátů. Na způsobu úpravy závisí nejen její chuť, ale i prospěšnost.

V jaké podobě jsou tedy brambory nejužitečnější – přečtěte si v materiálu. TSN.ua.

Odborníci na výživu doporučují konzumovat brambory, vařené v bramborovém kabátku. V této době si zelenina zachová maximum živin. Bramborová slupka je její ochrannou bariérou, která udržuje stopové prvky uvnitř plodu. Pokud zeleninu oloupete, zůstane těchto prvků mnohem méně. Slupka navíc obsahuje velké množství vlákniny. Pokud brambory uvaříte v kabátku, zůstane v nich více vitaminů C a B, draslíku a hořčíku.

Pečené nebo grilované brambory mají nízký glykemický index – na rozdíl například od bramborové kaše.

Je vhodné upustit od častého smažení brambor. V tomto chutném a velmi oblíbeném pokrmu nejsou téměř žádné vitaminy. Zároveň bude mít vysoký glykemický index, který ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Stejně tak vlastně i počet kalorií.

Za zmínku stojí, že nejvhodnější jsou mladé brambory. Obsahuje minerální látky, které tělo potřebuje. Čím déle syrové brambory leží v lednici nebo ve sklepě, tím méně minerálních látek v nich zůstává.

  • Jak uvařit pekingské zelí v troubě: recepty na chutný a výživný pokrm
  • Odborníci na výživu pojmenovali nejhorší přílohu k večeři: mezi Češi patří k nejoblíbenějším.
  • Stačí jeden čaj: jak zlepšit trávení bez pilulek.

Přihlaste se k odběru našich kanálů na adrese Telegram и Viber.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: