Těchto 5 olejů by se nemělo používat na smažení: zde je důvod proč.

Pojďme se dozvědět, na jakém oleji můžete smažit, aniž byste si poškodili zdraví, a který výrobek může být nebezpečný a proč.

Na jakém oleji je lepší smažit / depositphotos.com

Většina hostesek vaří na slunečnicovém oleji – je nejdostupnější a všichni jsou na něj zvyklí. Bohužel někdy může tento produkt nést hrozbu pro zdraví – stejně jako řada dalších rostlinných a živočišných tuků. Prozradíme vám, na co si dát při jejich výběru pozor a na jakém oleji je nejlepší smažit.

Na jakém oleji byste neměli smažit a proč

Před použitím výrobku k vaření byste měli věnovat pozornost dvěma takovým ukazatelům:

  • Bod zakouření – tj. horní teplotní mez, při které vzniká kouř a karcinogenní látky, které jsou nebezpečné pro zdraví a kazí chuť potravin;
  • oxidační stabilita – jak si výrobek zachovává své jakostní parametry při vystavení vysokým teplotám a při styku se vzduchem.

To znamená, že každý tuk – rostlinný i živočišný – má stanovenou mezní teplotu, při které lze výrobek bezpečně používat. Proto lze některé tuky smažit, zatímco jiné lze používat pouze syrové.

Při vaření jsou všechny tuky vystaveny těmto teplotám:

  • 120-160 °C při smažení;
  • při fritování 160-180 °C;
  • při pečení – 180 °C.

Čím více mastných kyselin a čím méně nečistot výrobek obsahuje, tím vyšší je jeho bod zakouření.

Zde jsou statistiky nejoblíbenějších olejů:

  • slunečnicový olej – 107 °C;
  • rafinovaný slunečnicový olej – 227 °C;
  • 178 °C pro kukuřičný olej;
  • pro rafinovanou kukuřici – 232 °C;
  • extra panenský olivový olej (první lisovaný za studena) – 160 °C;
  • pro panenský olivový olej – 210 °C;
  • pro rafinovaný olivový olej – 200-243 °C;
  • sezamový olej – 107 °C;
  • lněné semínko – 107 °C;
  • dýňová semena – 107 °C;
  • 107 °C pro řepkové semeno;
  • 235 °C pro palmový olej;
  • 177 °C pro kokosový olej;
  • rafinovaný kokos – 204 °C.

Pokud jde o živočišné tuky, údaje jsou následující:

  • pro máslo – 150-177 °C;
  • margarín – 182 °C;
  • pro vepřové sádlo a špek – 190 °C;
  • pro husí a hovězí sádlo – 215 °C.

Na základě toho a s přihlédnutím k druhému kritériu lze stanovit, Jaký olej je vhodný na smaženítento:

  • rafinovaný slunečnicový olej;
  • olivový olej ;
  • kokosový ořech;
  • krémová;
  • vepřové sádlo, husí sádlo, hovězí sádlo.

Je lepší na něm nesmažit:

  • nerafinovaný slunečnicový olej;
  • řepkový olej;
  • sezamový;
  • dýně;
  • lněné semínko.

Je třeba mít na paměti, že všechny rostlinné oleje lisované za studena je nejlepší konzumovat syrové – jen tak jsou prospěšné.

Již dříve jsme si řekli, co by se nemělo skladovat v chladničce na dveřích.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: