Pojďme se dozvědět, na jakém oleji můžete smažit, aniž byste si poškodili zdraví, a který výrobek může být nebezpečný a proč.
Na jakém oleji je lepší smažit / depositphotos.com
Většina hostesek vaří na slunečnicovém oleji – je nejdostupnější a všichni jsou na něj zvyklí. Bohužel někdy může tento produkt nést hrozbu pro zdraví – stejně jako řada dalších rostlinných a živočišných tuků. Prozradíme vám, na co si dát při jejich výběru pozor a na jakém oleji je nejlepší smažit.
Na jakém oleji byste neměli smažit a proč
Před použitím výrobku k vaření byste měli věnovat pozornost dvěma takovým ukazatelům:
- Bod zakouření – tj. horní teplotní mez, při které vzniká kouř a karcinogenní látky, které jsou nebezpečné pro zdraví a kazí chuť potravin;
- oxidační stabilita – jak si výrobek zachovává své jakostní parametry při vystavení vysokým teplotám a při styku se vzduchem.
To znamená, že každý tuk – rostlinný i živočišný – má stanovenou mezní teplotu, při které lze výrobek bezpečně používat. Proto lze některé tuky smažit, zatímco jiné lze používat pouze syrové.
Při vaření jsou všechny tuky vystaveny těmto teplotám:
- 120-160 °C při smažení;
- při fritování 160-180 °C;
- při pečení – 180 °C.
Čím více mastných kyselin a čím méně nečistot výrobek obsahuje, tím vyšší je jeho bod zakouření.
Zde jsou statistiky nejoblíbenějších olejů:
- slunečnicový olej – 107 °C;
- rafinovaný slunečnicový olej – 227 °C;
- 178 °C pro kukuřičný olej;
- pro rafinovanou kukuřici – 232 °C;
- extra panenský olivový olej (první lisovaný za studena) – 160 °C;
- pro panenský olivový olej – 210 °C;
- pro rafinovaný olivový olej – 200-243 °C;
- sezamový olej – 107 °C;
- lněné semínko – 107 °C;
- dýňová semena – 107 °C;
- 107 °C pro řepkové semeno;
- 235 °C pro palmový olej;
- 177 °C pro kokosový olej;
- rafinovaný kokos – 204 °C.
Pokud jde o živočišné tuky, údaje jsou následující:
- pro máslo – 150-177 °C;
- margarín – 182 °C;
- pro vepřové sádlo a špek – 190 °C;
- pro husí a hovězí sádlo – 215 °C.
Na základě toho a s přihlédnutím k druhému kritériu lze stanovit, Jaký olej je vhodný na smaženítento:
- rafinovaný slunečnicový olej;
- olivový olej ;
- kokosový ořech;
- krémová;
- vepřové sádlo, husí sádlo, hovězí sádlo.
Je lepší na něm nesmažit:
- nerafinovaný slunečnicový olej;
- řepkový olej;
- sezamový;
- dýně;
- lněné semínko.
Je třeba mít na paměti, že všechny rostlinné oleje lisované za studena je nejlepší konzumovat syrové – jen tak jsou prospěšné.
Již dříve jsme si řekli, co by se nemělo skladovat v chladničce na dveřích.