Rýže se nepřipaluje a nelepí: jak vařit rýži v hrnci, mikrovlnné troubě a multicookeru

Kolik vody je potřeba na 1 šálek rýže a jak uvařit křehkou rýži – dozvíte se v materiálu My.

Jak dlouho vařit rýži na vařiči, v mikrovlnné troubě nebo multicookeru / depositphotos.com

Abyste uvařili dokonalou rýži, musíte ji řádně připravit – propláchnout ve studené vodě. Tak se vám podaří vyplavit veškerý škrob, který rýži slepuje. Nejlépe je rýži propláchnout 5krát, dokud není voda čistá, ideálně pomocí sítka.

Dříve jsme hovořili o tom, jak vařit rýži na sushi, a dnes se podělíme o technologii vaření různých druhů rýže.

Všeobecně se má za to, že byste měli vzít dvakrát více vody než rýže, ale není to tak docela pravda – musíte se řídit druhem rýže a pokyny výrobce na obalu. Sestavili jsme praktického průvodce pro ženy v domácnosti.

Jaký je poměr rýže a vody - tipy / My InfographicsJaký je podíl rýže a vody – tipy / My Infographics

Jak uvařit rýži v hrnci – recept

Hned na začátku bychom měli zmínit, že pro vaření rýže je nejlepší použít hrnec se silným dnem – v něm se teplota rovnoměrně rozloží. Technologie je jednoduchá:

  • V hrnci uvaříme vodu a osolíme ji;
  • vsypte rýži a jednou zamíchejte;
  • Když voda začne bublat, snižte teplotu na mírný var a hrnec přikryjte pokličkou.

Během vaření nezvedejte pokličku ani rýži nemíchejte, jinak se bude vařit déle a pravděpodobně nebude křehká. Když mluvíme o tom, jak dlouho vařit rýži, je důležité vzít v úvahu její druh:

  • bílá – 20 minut;
  • dušené – 30 minut;
  • hnědá – 40 minut;
  • divoký – 40-60 minut.

Když je rýže hotová, odstavte ji z ohně a nechte 10-15 minut stát. Pokud v hrnci zůstala voda, můžete ji vypustit nebo hrnec přikrýt suchou utěrkou – ta absorbuje zbývající vlhkost.

Jak vařit rýži v multicookeru – tajemství

Vaření rýže v multicookeru je pohodlný způsob, jak si připravit chutnou přílohu, ale je také důležité znát nce. Měli byste:

  • Rýži vložte do mísy multicookeru;
  • přilijte vodu a přidejte koření;
  • zavřete víko a zvolte jeden z režimů: „Obiloviny“, „Rýže“, „Pilaf“ nebo „Pohanka“.

Doba vaření rýže v multicookeru se také liší:

  • bílá – 30 minut;
  • dušené – 30-40 minut;
  • hnědá – 50 minut;
  • divoký – 50-60 minut.

Pokud máte zájem o, Jak uvařit křupavou rýži na pánviTuto variantu popíšeme také jako alternativu. Je důležité použít pánev s vysokými boky, její průměr by měl být 24 cm.

Technologie vaření je stejná jako v případě hrnce, ale předtím by se zrnka rýže měla 1-2 minuty smažit na rostlinném oleji. Poté se zalije vodou a vaří stejným způsobem jako v hrnci.

Jak uvařit křupavou rýži v mikrovlnné troubě – tipy

Čtvrtá varianta vaření rýže – pomocí mikrovlnné trouby. Rýži musíte nasypat do vhodné nádoby tak, aby kroupy zabíraly maximálně 13 objemu nádoby. Poté ji zalijte vodou a přidejte koření.

Zapněte mikrovlnnou troubu na plný výkon a nastavte dobu vaření:

  • bílá a dušená rýže – 15-20 minut;
  • hnědá a divoká rýže – 20-25 minut.

Bez ohledu na druh rýže kroupy po uvaření promíchejte a nechte je ještě 5-10 minut ve vypnuté mikrovlnné troubě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: