Foto: z otevřených zdrojů
Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že domácí klobása může být nejen chutná, ale i zdravá.
Věděli jste, že doktorský salám si můžete snadno vyrobit doma a bude to zcela přírodní produkt, bez GMO, umělých barviv a konzervantů. Taková klobása bude chutnat dospělým i dětem. A hlavní je, že se jedná o 100% pravé maso. Podrobný recept sdílíme na stránce mňam.lera. Umožní vám vytvořit chutný a zdravý výrobek přímo ve vaší kuchyni.
Recept
Složení:
- Kuřecí řízek 500 g
- Kuřecí stehna 3 ks.
- Mrkev 2 ks
- Cibule 2 ks
- Česnek 1-2 stroužky
- Vavřínový list 3 ks.
- Hrášek z černého pepře 10 ks
- Sůl
- Červená řepa 1 ks.
- Želatina 30 g
- Vývar 400 ml
Příprava
- Do hrnce vložte kuřecí řízky a kolínka, mrkev, cibuli, česnek, bobkový list, sůl a pepř. Přísady zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Po dosažení varu snižte teplotu na středně nízkou, odeberte pěnu a vařte 1 hodinu. Hotový vývar přeceďte přes síto, abyste získali čirou tekutinu.
- Uvařenou řepu nastrouhejte na jemném struhadle. Poté pomocí gázy nebo síta vymačkejte šťávu. Tato šťáva dodá klobáse přirozenou barvu a mírnou sladkost.
- Želatinu namočte do 100 ml teplého vývaru, dobře promíchejte a nechte 15 minut bobtnat. Poté ji rozpusťte zahřátím v mikrovlnné troubě nebo na varné desce.
- Maso vyjměte z vývaru, odstraňte kosti a kůži. Maso nakrájejte na malé kousky. Vložte ho do mixovací nádoby, přidejte šťávu z červené řepy, želatinu a 300 ml vývaru. Vše důkladně prošlehejte, dokud nevznikne homogenní hmota.
- K tvarování klobásy použijte plastovou láhev, skleněnou formu nebo jakoukoli nádobu. Před tvarováním formu vymažte rostlinným olejem, aby se klobása dala snadno vytáhnout. Směs nalijte do formy, přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice na 3-5 hodin, nebo lépe přes noc.
- Když klobása ztuhne, opatrně ji vyjměte z formy. Nakrájejte ji na porce a podávejte.
Domácí doktorská klobása se výborně hodí jako samostatný pokrm nebo jako příloha k sendvičům a svačinám.
Tipy:
- Pro bohatší chuť přidejte do vývaru koření podle vlastní chuti: koriandr, muškátový oříšek nebo papriku.
- Pokud nemáte mixér, můžete maso nasekat ručně, ale směs bude méně homogenní.
- Formu zakryjte potravinovou fólií nebo pergamenem, aby si klobása zachovala dobrou strukturu.
Vyzkoušejte tento recept a přesvědčte se, že domácí klobása může být nejen chutná, ale i zdravá. Vaše rodina bude z takové pochoutky nadšená.