Jak vyrobit lékařskou klobásu: domácí recept

Foto: z otevřených zdrojů

Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že domácí klobása může být nejen chutná, ale i zdravá.

Věděli jste, že doktorský salám si můžete snadno vyrobit doma a bude to zcela přírodní produkt, bez GMO, umělých barviv a konzervantů. Taková klobása bude chutnat dospělým i dětem. A hlavní je, že se jedná o 100% pravé maso. Podrobný recept sdílíme na stránce mňam.lera. Umožní vám vytvořit chutný a zdravý výrobek přímo ve vaší kuchyni.

Recept

Složení:

  • Kuřecí řízek 500 g
  • Kuřecí stehna 3 ks.
  • Mrkev 2 ks
  • Cibule 2 ks
  • Česnek 1-2 stroužky
  • Vavřínový list 3 ks.
  • Hrášek z černého pepře 10 ks
  • Sůl
  • Červená řepa 1 ks.
  • Želatina 30 g
  • Vývar 400 ml

Příprava

  1. Do hrnce vložte kuřecí řízky a kolínka, mrkev, cibuli, česnek, bobkový list, sůl a pepř. Přísady zalijte vodou a přiveďte k varu.
  2. Po dosažení varu snižte teplotu na středně nízkou, odeberte pěnu a vařte 1 hodinu. Hotový vývar přeceďte přes síto, abyste získali čirou tekutinu.
  3. Uvařenou řepu nastrouhejte na jemném struhadle. Poté pomocí gázy nebo síta vymačkejte šťávu. Tato šťáva dodá klobáse přirozenou barvu a mírnou sladkost.
  4. Želatinu namočte do 100 ml teplého vývaru, dobře promíchejte a nechte 15 minut bobtnat. Poté ji rozpusťte zahřátím v mikrovlnné troubě nebo na varné desce.
  5. Maso vyjměte z vývaru, odstraňte kosti a kůži. Maso nakrájejte na malé kousky. Vložte ho do mixovací nádoby, přidejte šťávu z červené řepy, želatinu a 300 ml vývaru. Vše důkladně prošlehejte, dokud nevznikne homogenní hmota.
  6. K tvarování klobásy použijte plastovou láhev, skleněnou formu nebo jakoukoli nádobu. Před tvarováním formu vymažte rostlinným olejem, aby se klobása dala snadno vytáhnout. Směs nalijte do formy, přikryjte potravinovou fólií a dejte do lednice na 3-5 hodin, nebo lépe přes noc.
  7. Když klobása ztuhne, opatrně ji vyjměte z formy. Nakrájejte ji na porce a podávejte.

Domácí doktorská klobása se výborně hodí jako samostatný pokrm nebo jako příloha k sendvičům a svačinám.

Tipy:

  • Pro bohatší chuť přidejte do vývaru koření podle vlastní chuti: koriandr, muškátový oříšek nebo papriku.
  • Pokud nemáte mixér, můžete maso nasekat ručně, ale směs bude méně homogenní.
  • Formu zakryjte potravinovou fólií nebo pergamenem, aby si klobása zachovala dobrou strukturu.

Vyzkoušejte tento recept a přesvědčte se, že domácí klobása může být nejen chutná, ale i zdravá. Vaše rodina bude z takové pochoutky nadšená.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: