Rozumíme tomu, do jaké vody dát a jak moc vařit brambory na kaši a šťouchané brambory, aby byly chutné a užitečné.
Jak vařit brambory v kaši a na bramborovou kaši / depositphotos.com
Zdálo by se, že to není jednoduchá záležitost – uvařit brambory. Nicméně některá pravidla je v tomto případě přece jen třeba dodržovat. Mnoho lidí například neví, v jaké vodě vařit brambory na kaši nebo v kabátku – ve studené nebo horké. Vyřešili jsme, zda je v tom podstatný rozdíl.
V jaké vodě vařit brambory na bramborovou kaši (v kusech)
Podle toho, co vaříte – brambory na kousky, bramborovou kaši nebo brambory ve slupce – záleží na tom, v jaké vodě potřebujete zeleninu vařit. My jsme zvyklí dávat zeleninu do studené vody, ale kulinářští odborníci radí počkat, až se voda začne vařit.
Proč je lepší dávat brambory při vaření do vroucí vody? Ukazuje se, že tato technologie vaření umožňuje zachovat více užitečných látek.
Také na bramborovou kaši je lepší vzít škrobnaté odrůdy brambor – pak se uvaří rychleji a bude snazší je rozmačkat.
Jak dlouho vařit brambory na bramborovou kaši? Vařte je asi 20 minut, dokud nejsou měkké. Zkontrolujte, zda jsou hotové, vidličkou – snadno se do nich vejde kousek, takže brambory jsou hotové.
V jaké vodě vařit brambory v bramboráku
Za nejužitečnější se považují obalované brambory – pod slupkou si uchovávají vrstvu draslíku. Takové brambory by se měly vařit ve studené vodě – zalijte ji tak, aby zeleninu zakrývala asi 3 cm.
Nejlepší je vzít brambory, které obsahují málo škrobu – pak se hlízy nerozvaří (obvykle brambory s bílou slupkou). Aby brambory při vaření nepraskaly, přidejte do vody ocet – stačí 1 lžíce. litr.
Jak zjistit, kolik je v bramboře škrobu: rozkrojte hlízu a pak dejte půlky zase k sobě – pokud drží pohromadě, je v bramboře hodně škrobu, pokud ne – málo.
Jak dlouho vařit brambory v kopečcích? Pro orientaci, jak dlouho vařit brambory, je třeba se podívat na jejich velikost: střední brambory se vaří asi 30-40 minut, menší asi 25 minut. Připravenost zkontrolujte párátkem – mělo by snadno propíchnout hlízu.
Jak na brambory?
A ještě několik dalších ncí, jak správně vařit brambory v hrnci:
- Použijte hrnec se silným dnem – aby se zelenina nepřipálila;
- vařte v minimálním množství vody – jak již bylo zmíněno, měla by brambory pokrývat do 3 cm;
- na začátku vaření osolte;
- vezměte brambory přibližně stejné velikosti, pokud je vaříte v kabátku; pokud jsou v kouscích, měly by být přibližně stejně velké jako vlašské ořechy.
Nezapomeňte také, že na kaši byste měli používat pouze ohřáté mléko – pokud je studené, brambory brzy zmodrají.
Dříve jsme vám řekli, jak správně vařit brambory – v jakém hrnci a zda je třeba přikrýt pokličkou.