S pouhou špetkou jedlé sody může každý připravit křupavou smaženou cibuli, která chutná výborně.
Proč přidávat jedlou sodu do smažené cibule, se dozvíte níže / foto depositphotos.com
Cibule je jedním z nejpoužívanějších produktů v každé kuchyni. Přidává se do salátů, nákypů, masa a samozřejmě je nepostradatelná při přípravě polévky. Málokdy se nějaká pečeně obejde bez cibule, a tady si mnoho hospodyněk klade otázku – jak ji nepřipálit. Jistě mi dáte za pravdu, že se vám to nejspíš také stalo: otočíte se na 5 minut a cibule už se proměnila v malé uhlíky.
Dříve My psal, jak chutně naložit cibuli. V tomto článku se dozvíte, jak cibuli osmažit, aby byla zlatavá a křupavá.
Proč přidávat jedlou sodu do smažené cibule
Cibule je poněkud rozmarná surovina. Někdo nemá rád její chuť, někdo ji nemá rád v určité podobě – ať už jde o saláty nebo dušené maso. Zároveň nejčastější potíže při vaření cibule vznikají při jejím smažení. Ve snaze osmažit cibuli chutně a udělat ji křupavou a zlatavou mnoho hospodyněk propásne okamžik, v jehož důsledku se cibule spálí. Tomu se však dá předejít.
Zkušené hospodyňky radí přidat na pánev s cibulí jedlou sodu. Zeptáte se, jak to pomůže, aby cibule zezlátla? Metoda je to neobvyklá, ale opravdu funguje. Co dělá jedlá soda s cibulí? Odpověď je jednoduchá: zjednoduší smažení cibule, nedovolí, aby se přichytila k pánvi, pomůže usmažit cibuli do zlatova a zároveň zachová strukturu zeleniny.
Kdy a kolik jedlé sody přidat
Chcete-li cibuli chutně osmažit, nemusíte do ní hned přidávat jedlou sodu. Nejprve ji osmažte na rozehřátém oleji dozlatova. Poté neváhejte přidat jedlou sodu. Udělejte to v poměru třetina čajové lžičky na 300 gramů syrové cibule.
Všimněte si, že soda vám nezabrání v tom, abyste cibuli chutně usmažili, ale učiní ji téměř dokonalou. Kuchaři upozorňují, že jedlá soda urychlí karamelizaci cibule a zvýrazní její chuť. Cibuli touto metodou lze smažit jak do polévky, tak do nádivek, salátů a dalších pokrmů.
Cibule na loupačku:
Bonus: Proč přidávat jedlou sodu při smažení masa?
Soda je ideálním pomocníkem, pokud potřebujete připravit tvrdé maso. Pomůže změkčit jeho vlákna a zároveň zachová šťavnatost výrobku. Toto tajemství je ideální pro smažení hovězího masa, které je známé svou tuhostí. Již dříve jsme hovořili o tom, jak smažit maso, aby bylo měkké a šťavnaté.
Pokud potřebujete připravit tvrdé maso, potřete ho jedlou sodou a nechte ho 15-20 minut v lednici. Nezapomeňte maso před vařením opláchnout pod tekoucí vodou. Pokud se jedná o velmi tuhé maso, můžete ho nechat v lednici asi dvě hodiny.
Mimochodem, hospodyňky také radí přidat při vaření hovězích nebo vepřových jater špetku jedlé sody. Pomůže je zjemnit a zbavit hořkosti.