Konzumace kysaného zelí je velmi užitečná. Proč je třeba pravidelně konzumovat jeho nálev, se dočtete v materiálu TSN.ua.
Kysané zelí je mimořádně cenný produkt, který lze a je třeba konzumovat každý den. Jak samotné kysané zelí, tak i jeho nálev mají blahodárné účinky. Existují však kontraindikace takového užívání.
V čem spočívá užitečnost kysaného zelí, proč by se měl jeho nálev konzumovat každý den.
Především se zelí podílí na podpoře zdraví naší mikroflóry. Kyselina mléčná, která se nachází v kysaném zelí, obnovuje mikroflóru. Zelí a slaný nálev obsahují hodně vlákniny, kterou se živí prospěšné bakterie mykloflóry. Nebudou se mít čím živit, takže nebudou moci růst a množit se. Mikroflóra ovlivňuje imunitní systém, takže lze s jistotou říci, že zelí stimuluje funkce našeho imunitního systému.
Kromě probiotických vlastností má zelí mnoho mikro- a makroživin a je zdrojem nejrůznějších vitaminů.
A obsahuje také tak vzácnou složku, jako je vitamin U – „vřed“ (ulcer). Díky němu se normalizuje kyselost žaludeční šťávy, což může zabránit vzniku žaludečních vředů a normalizovat stav žaludku a dvanácterníku.
V tucích rozpustný vitamin K, který se nachází v nálevu z kysaného zelí, souvisí se schopností organismu regenerovat tělesné tkáně, jeho nedostatek může ovlivnit mnoho orgánů. Velký význam má tento vitamin také pro tvorbu jaterních buněk.
Solanka z kysaného zelí je díky přítomnosti vitaminu K užitečná pro ty, kteří mají problémy s močovým systémem, s ledvinami. Draselné soli pomáhají v boji proti otokům, zlepšují metabolismus vody a minerálů.
V zimě nejsou hlavním dodavatelem vitaminu C a energie citrusové plody, jak se mnozí domnívají, ale kysané zelí.
A na závěr o užitečných vlastnostech kysaného zelí a nálevu z něj – je to skvělý pokrm pro hubnoucí, protože ve 100 g výrobku obsahuje pouze 28 kalorií.
Šťáva z kysaného zelí nebo nálev z něj obecně zlepšuje trávení a může pomoci při zácpě, protože působí jako mírné projímadlo.
Kdo by měl kysané zelí a solný nálev užívat opatrně, jaké jsou kontraindikace?
- Pro normalizaci střevní funkce se doporučuje vypít jednu malou sklenici solného nálevu denně. Nadměrné pití může způsobit průjem.
- Opatrní by měli být ti, kteří jsou citliví na histamin. Tato látka se nachází ve všech kvašených potravinách, nejen v kysaném zelí.
- Jedinou kontraindikací konzumace kysaného zelí, dokonce ani ne kontraindikací, ale upozorněním – je zhoršení problémů s trávicím traktem: gastritida, cholecystitida, kolitida, problémy s vylučovací soustavou. V takovém případě není třeba kysané zelí zcela odmítat, stačí omezit porci.
- Je třeba mít na paměti, že zelí tvoří plyny. Proto je lepší nekonzumovat kysané zelí a jeho nálev večer.
- Zda je třeba slaný nálev z kysaného zelí vypustit?
- Kolik soli je potřeba při nakládání zelí – na 3litrovou sklenici, na 1 kg zeleniny.