Při jaké teplotě a jak dlouho péct dort: příručka pro hospodyňky

Zmeškat ten ideální okamžik, kdy je nejlepší koláč vyndat z trouby, je děsivé pokaždé, když tento pokrm připravujete.

Kdy vyndat koláč z trouby – na co se zaměřit / foto depositphotos.com

Nikdo by si nepřál přežít tuto ostudu a dát na stůl syrový nebo proměněný v uhelný koláč. Ale také stát hodiny u trouby a hlídat pokrm – nepřipadá v úvahu.

My vám poradí, kdy koláč vyndat z trouby, aby vyšel „tak akorát“.

Konkrétní teplota a doba pečení se mohou lišit v závislosti na použitém receptu. A záleží na mnoha faktorech – na hmotnosti výrobku, na typu těsta… Existují však obecné zásady, kterými se můžete řídit.

Jak dlouho péct koláč v troubě – pravidla pro různé druhy pečiva

Pečení koláče si můžete zjednodušit tím, že se budete řídit níže uvedenými klíčovými pravidly pro pečení různých druhů těsta.

Jak dlouho péct koláč z kynutého těsta:

  • velké výrobky (0,5-1 kg) z obyčejného kynutého těsta bez kvásku se pečou 20 minut až hodinu při teplotě 200-240 °C;
  • velké výrobky (0,8-1 kg) z obyčejného kynutého těsta bez kynutí – 40 minut až hodinu při teplotě 180-220 °C.

Jak dlouho se v troubě peče koláč z listového těsta:

  • velké výrobky (08,-1 kg) z listového těsta pečeme 20-25 minut při 230-250 °C;
  • velké výrobky (do 1,2 kg) z listového těsta bez droždí se pečou půl hodiny až hodinu při 230-230 °C.

Pokud váš recept neobsahoval doporučení pro teplotu a dobu pečení, nezapomeňte si tyto informace po upečení svého mistrovského díla zapsat. Věřte mi, že se vám to bude určitě hodit, až ho budete dělat znovu.

Jak dlouho péct masový koláč - to je třeba vědět / foto depositphotos.comJak dlouho péct masový koláč – je třeba to vědět / foto depositphotos.com

Jak dlouho péct koláč s masem, rybou nebo zelím – to si pamatujte.

Jak dlouho péct koláč s rybou nebo masem závisí na formě, ve které jste produkt přidali. Pokud byly kousky ryby nebo mletého masa předem tepelně upraveny, stačí počkat, až se těsto upeče – zde se můžete zaměřit na vzhled koláče. Pokud je maso nebo ryba v náplni syrová, je to jiná site.

Pro syrový rybí koláč Doba pečení je obvykle 30 až 40 minut při teplotách mezi 190 °C a 200 °C. Ryba by se měla péct, dokud ji nelze snadno propíchnout vidličkou.

Odpověď na otázku, jak dlouho péct zelný koláč, podobný – vaření tohoto zeleninového pokrmu při teplotě 190 °C trvá obvykle asi 40 minut.

Pro koláč ze syrového masa s mletým masem (ať už hovězí, kuřecí nebo vepřové), doba pečení se obvykle pohybuje mezi 45 minutami a 1 hodinou při teplotě 175 °C až 190 °C. U nádivky z mletého masa může být doba pečení o něco kratší, přibližně 30 až 45 minut. Barva masa napoví, že je hotové. Mělo by být neprůhledné, bílé nebo hnědošedé (v případě červeného masa). Mimochodem, pokud uvažujete o přípravě masového koláče – recept na pokrm na kefíru (vyzkoušený a se všemi podrobnostmi!) najdete na našich webových stránkách.

Jak péct koláč v elektrické troubě – pravidla pro výběr režimu

Recepty obvykle obsahují doporučení ohledně teploty a doby pečení koláče – pečení v elektrické troubě se neliší od pečení v plynové troubě. Aby bylo možné koláč v elektrické troubě upéct, musí se stejně jako v plynové troubě nejprve zahřát na určitou teplotu a poté zvolit režim pečení. Může být obtížné zjistit, který režim použít pro pečení koláčů v elektrické troubě.

Výběr režimu, v němž se má koláč v tomto typu trouby péct, je malý. Většina elektrických trub nabízí standardní režimy, jako je „Pečení“ nebo „Normální pečení“. Ty by měly fungovat dobře. Pokud má vaše trouba konvekční režim, použijte ho – koláč se upeče rovnoměrněji.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: