Mnohé potraviny se v lednici kazí ještě rychleji než v teplé kuchyni.
Co lze skladovat v lednici a co ne / foto depositphotos.com
S nástupem teplého počasí chceme intuitivně poslat do lednice co nejvíce produktů. Zdá se, že v teplé kuchyni se zkazí během okamžiku, ale ve skutečnosti je lednice – místo, ve kterém může obrovské množství produktů zvadnout, shnít nebo prostě ztratit z dohledu a chuti mnohem rychleji než při pokojové teplotě. My zjistil, které výrobky se v lednici nekazí a pro které tam není místo.
A již dříve jsme vysvětlili, proč byste neměli dávat horké pokrmy do lednice a čím jsou ohroženy.
Která zelenina by se neměla uchovávat v lednici a proč
Mezi věci, které lze uchovávat v chladničce, rozhodně nepatří následující rajčata. V chladu ztrácejí chuť, měknou a zhoršuje se jejich struktura – přemrzlá rajčata se mění na kaši. Skladujte je při pokojové teplotě mimo dosah přímého slunečního záření a vydrží déle čerstvá.
Chladnička je také špatná pro brambory. Pokud je místo skladování na chladném a tmavém místě, kde dobře cirkuluje vzduch, pošlete zmrazit, zvýší se obsah škrobu a cukru, a tím se stanou zrnitými a sladkými.
Důvody, proč byste neměli skladovat cibule V lednici několik. Tato aromatická zelenina, stejně jako česnek (neměl by být ani v chladničce), jednak může v chladničce absorbovat vlhkost a změknout nebo zplesnivět. Za druhé může zhoršit chuť a vůni ostatních potravin uložených v blízkosti. Tento efekt pravděpodobně nikoho nepotěší. Cibuli je lepší skladovat na chladném, suchém a dobře větraném místě.
Méně zřejmé důvody, proč okurky by neměly být skladovány v chladničce. Tato zelenina se nejen rychleji kazí při zmrazení, ale také velmi negativně reaguje na sousedství některých potravin v chladničce (rajčata, meloun, banány a další), zhořkne a zežloutne. Okurky by se měly skladovat na chladném, suchém místě, ale ne v lednici, pak nezvlhnou a nezhořknou.
Které ovoce by se nemělo uchovávat v lednici a proč
Mrazení může být zabijácké pro banány и avokádo. Nejlépe je skladovat je při pokojové teplotě, dokud není zcela zralé, a teprve poté je v případě potřeby přenést do chladničky.
Citrusové plody, melouny и Ananasy také nemusí přežít cestu do lednice. Při skladování v chladu ztrácejí chuť a strukturu. Nejlepší je skladovat je při pokojové teplotě, dokud nejsou zralé, a pak je ihned sníst.
7 potravin, které nemůžete skladovat v chladničce – nezřejmé možnosti
Zatímco důvody, proč zelenina v lednici vadne, jsou poměrně předvídatelné, důvody, proč tam některé jiné potraviny nepatří, není tak snadné odhadnout. Například chlad a vlhkost škodí pečivu. Způsobují, že bochníky ztvrdnou a vyschnou rychleji, než je žádoucí, a to je odpověď na otázku, proč by se chléb neměl uchovávat v chladničce.
V chladničce nemají místo ani některé omáčky, které mnozí lidé jistě najdou na poličkách dveří chladničky. Med med v chladu krystalizuje a tvrdne, ztrácí chuť a mění se v hmotu, kterou nelze odstranit lžící. Pikantní omáčky v chladničce ztrácejí konzistenci a chuť. Obě je nejlepší skladovat při pokojové teplotě.
Kečup, hořčice a sójová omáčka v uzavřených vzduchotěsných obalech se bez chlazení také nezkazí, ale mohou ztratit chuť v důsledku zmrazení. Vyplatí se je po otevření poslat do lednice, pokud je to na obalu doporučeno.
Lednice také není místem pro různé rostlinné oleje. V chladu se zahušťují a zakalují. V takovém případě je lze stále konzumovat. Tomuto nepříjemnému efektu se však lze snadno vyhnout jednoduchým skladováním olejů na chladném a tmavém místě mimo dosah přímého slunečního záření a tepla.
Arašídová pasta v chladničce zkamení a není již vhodná k namazání na toasty. Aby se výrobek nezkazil, skladujte ho ve spíži, kde není tak teplo, a mimo dosah slunce.
Rozhodně by se neměl posílat do lednice káva. Zrna budou nasycena vlhkostí a nejrůznějšími pachy z lednice a ochucený nápoj se změní v příšerný nápoj. Skladujte jej ve vzduchotěsné nádobě na chladném, suchém a tmavém místě.