Uvařit rýži na plněné zelí není vůbec složité. A my vám poradíme, jak to udělat správně.
Jaká rýže je nejlepší na plněné zelí – tipy / foto depositphotos.com
Rýže je jednou ze dvou hlavních ingrediencí nádivky do plněného zelí a kvalita hotového pokrmu bude záviset na tom, jakou rýži zvolíme. My se dozvěděl, jaký druh rýže je pro plněné zelí nejlepší, kolik rýže je potřeba a jak ji správně uvařit.
Mimochodem, před nedávnem jsme se již podělili o tipy šéfkuchaře, jak uvařit plněné zelí, aby se nerozpadalo.
Jakou rýži zvolit na plněné zelí
Rýže na plněné zelí je vhodná jakákoli, ideální varianta neexistuje. Je však lepší použít kulatáspíše než dlouhé. Důvodem je to, že dlouhé odrůdy jsou příliš drobivé a vyžadují zkušenosti a zručnost při manipulaci. A jsou vhodnější pro přípravu pilafu. A kulaté odrůdy jsou naopak lepivější, takže se nerozpadají. Kromě toho taková rýže lépe spolupracuje s mletým masem, druhou hlavní složkou náplně do plněného zelí.
Mimochodem, kuchaři dávají přednost použití rýže na plněné zelí těchto odrůd arborio a arnaroli. Dobře fungují také následující odrůdy nano a vialone. A nedoporučuje se užívat drcené kroupy, jinak by náplň vyšla příliš tekutá. A aby vám nevznikla kaše, můžete dát přednost rýži vařené v páře.
Kulatá rýže je lepší pro plněné zelí / foto depositphotos.com
Jak uvařit rýži na plněné zelí – návod krok za krokem
Před smícháním ingrediencí na nádivku je třeba uvařit rýži na plněné zelí do poloviny.
Správně uvařit rýži na plněné zelí není vůbec těžké, hlavní je nepřevařit. K tomu potřebujete:
- Kroupy dobře propláchněte, dokud není voda čirá;
- nasypte do vody v poměru 1 díl rýže na 2 díly vody;
- Přiveďte k varu, stáhněte na minimální teplotu a poté rýži vařte 7-10 minut;
- poté přidejte máslo (nepovinné), přikryjte pokličkou a nechte 10-15 minut prohřát.
Vezměte prosím na vědomí, žeBěhem vaření rýže zvětší svůj objem a absorbuje velké množství tekutiny. Rýži není nutné solit. Rýži na plněné zelí není nutné vařit, ale pokud použijete syrovou rýži, doba dušení plněného zelí se prodlouží a zelí bude trochu suché.
Rýže na plněné zelí – proporce
Kolik rýže je potřeba na plněné zelí, je otázka neméně důležitá než ty předchozí. Zkušení kuchaři doporučují použít jeden nebo jeden a půl šálku rýže na kilogram mletého masa. Nebo lze rýži s mletým masem použít v poměru 1:3, resp. Důležité je také nepřehánět množství krupice, aby se z nádivky nestala kaše.
Správný způsob vaření rýže na plněné zelí – je to snadné / foto depositphotos.com