Málokdo ví, proč jsou mandarinky kyselé.
Lifehacks jak udělat kyselé mandarinky sladké / foto depositphotos.com
Mnozí z nás rádi konzumují citrusové plody, zejména proto, že jsou velmi zdravé. A během novoročních svátků se používání mandarinek stalo již skutečnou tradicí. Existuje několik způsobů, díky nimž vám kyselé mandarinky svátek nezkazí, protože se dají proměnit ve sladké, o kterých vám povíme v materiálu.
Proč jsou mandarinky kyselé – jednoduché vysvětlení
Prakticky všechny citrusové plody jsou ve větší či menší míře kyselé. Vědecky to závisí na buňkách zvaných vakuoly: jsou kyselé, protože obsahují kladně nabité vodíkové ionty.
Hlavní příčinou kyselosti mandarinek je však nedostatek živin a vysychání půdy v době vzniku plodu. Kromě toho mohou být kyselé i nezralé mandarinky.
Jak udělat kyselé mandarinky sladkými – nejlepší tipy a triky
Pokud se ukázalo, že mandarinky, které jste koupili, jsou kyselé, nezoufejte, protože to lze rychle napravit. Nezralé mandarinky je navíc velmi těžké rozeznat pohledem. Zde je několik tipů, jak kyselé mandarinky osladit.
- Mandarinky musíte poslat do mikrovlnné trouby jen na půl minuty a zapnout ji na nejvyšší možný výkon. Abyste je nechali vychladnout, dejte je na několik minut do lednice. Mějte na paměti, že mandarinky nelze po mikrovlnné troubě dlouho skladovat, protože se rychle kazí.
- Sladké mandarinky můžete z kyselých mandarinek vyrobit také s pomocí vody: ovoce zalijte tekutinou, jejíž teplota je asi 40 stupňů, a v takovém prostředí podržte 10 minut. Pokud ovoce nezesládlo, vložte je poté na půl hodiny do ledové vody.
Pokud nespěcháte, pak existuje ještě jeden osvědčený způsob „slazení“ mandarinek. Aby dozrály přirozeně, je třeba je na několik dní umístit na okenní parapet na sluneční světlo.
Již dříve jsme psali o tom, jak používat pomerančovou kůru, a popsali jsme jedinečný způsob použití v zeleninové zahradě.