Banány často ztrácejí svou čerstvost ještě dříve, než je sníme.
Banány dozrávají velmi rychle. Tento proces se však může urychlit, pokud nejsou správně skladovány. Na žluté slupce se pak vytvoří tmavé skvrny a plody změknou.
Deník The Daily Wrap informuje o tom, jak udržet banány čerstvé.
Proč banány černají?
Banány černají kvůli působení ethylenu. Jedná se o plyn, který ovoce vylučuje během zrání. Je aktivní zejména v teplém a vlhkém prostředí. Etylen zvyšuje rozklad chlorofylu, takže barva slupky se mění ze žluté na hnědou až černou.
Skladování banánů vedle jiného ovoce, například jablek, podporuje rychlé dozrávání. Pokud banány uložíte do chladničky, slupka také rychleji zčerná, ale vnitřek banánu může zůstat déle čerstvý.
Jak a kde skladovat banány ?
Aby banány vydržely déle čerstvé, neměli byste je dávat k jablkům nebo jinému ovoci, které vylučuje etylen.
Konce banánů – na straně stopky – můžete také zabalit do potravinářské fólie nebo alobalu. Tím snížíte uvolňování etylenu a zpomalíte proces zrání.
Banány můžete také zavěsit na speciální stojan, který zabrání jejich deformaci a minimalizuje riziko poškození slupky, což urychluje tmavnutí.
- Možná jste to dělali špatně: jak a kde skladovat vejce
- Mandarinky jsou užitečné, ale ne pro každého: jak může toto chutné ovoce škodit.
- Jak dlouho a jak se může skladovat majonéza
Přihlaste se k odběru našich kanálů v Telegram и Viber.