Foto: z otevřených zdrojů
Různé studie spojují přínosy konzumace červeného vína s
Nová studie vědců zjistila, že některé druhy alkoholu mohou zpomalit stárnutí buněk, pokud jsou konzumovány s mírou. Národní lékařská knihovna nám prozradí, o jaký druh alkoholického nápoje se jedná.
Výzkum vědců o prospěšnosti červeného vína
Různé studie dávají do souvislosti prospěšnost konzumace červeného vína. Jedna z nich však vrhla světlo na možný zdravotní přínos červeného vína na buňky a naznačila, že může mít pozitivní vliv na zpomalení jejich stárnutí. Tento objev vychází ze studie, v níž vědci zkoumali, jak mohou určité sloučeniny obsažené v červeném víně ovlivnit proces stárnutí na buněčné úrovni.
Faktem je, že tento nápoj obsahuje resveratrol. Jedná se o polyfenol, který se nachází ve slupkách červených hroznů. Právě on je označován za jednoho z hlavních odpovědných za tyto příznivé účinky.
Bylo prokázáno, že tato sloučenina má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a dalšími stresory.
Podle studie může resveratrol aktivovat určité buněčné dráhy, které podporují dlouhověkost a zlepšují celkový zdravotní stav.
Jak resveratrol funguje?
Vědci zjistili, že mírná konzumace červeného vína může ovlivnit expresi genů spojených se stárnutím. To naznačuje, že nejde jen o okamžitý účinek, ale že může dojít k dlouhodobým změnám v tom, jak naše buňky reagují na stres a poškození.
Stejně jako u jiných druhů alkoholu je však důležité zdůraznit, že veškeré potenciální přínosy červeného vína je třeba posuzovat v kontextu umírněné konzumace.
Obecná doporučení doporučují omezit konzumaci na jednu sklenku denně u žen a dvě u mužů. Překročení této hranice může vést ke zrušení jakýchkoli pozitivních účinků a ke zdravotním problémům.