8 jednoduchých obilovin s vysokým obsahem hořčíku

Foto: z veřejných zdrojů

Lidé často hledají vitamíny a minerály v drahých potravinách a zapomínají na jednoduché a dostupné zdroje živin.

Hořčík hraje klíčovou roli ve funkci svalů, nervového systému a regulaci krevního tlaku. Odborník na výživu prozradil, které obiloviny jsou nejlepším zdrojem tohoto minerálu. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku odbornice na výživu Galiny Senik.

Příjem hořčíku za den

Lidé často hledají vitamíny a minerály v drahých potravinách a zapomínají na jednoduché a dostupné zdroje živin.

Je důležité objektivně vědět, které obiloviny jsou užitečné a které ne. Pak budou prospěšné a dodají energii.

Nejlepší je vybírat celozrnné nebo minimálně mleté obiloviny, nejlépe nemleté.

Odborník upozornil, že obiloviny jsou jedním ze zdrojů hořčíku, který je pro člověka velmi potřebný. Hořčík se lépe vstřebává z potravy než z doplňků stravy. Jeho biologická dostupnost z přípravků je pouze 20-60 %, takže dávka pro člověka v přípravcích je 300-600 mg a vstřebává se asi 100 mg.

Hořčík je hlavní strukturální složkou kostí a zubů. Nejen to, tento minerál působí jako elektrolyt, pomáhá přenášet ionty vápníku a draslíku přes buněčné membrány, což je nezbytné pro podporu srdečního tepu, nervových impulzů a svalových kontrakcí.

Které obiloviny jsou bohaté na hořčík

Patří mezi ně:

  • pohanka – 100 g obsahuje až 250 mg hořčíku
  • quinoa – až 120 mg ve 100 g
  • proso – další zdroj hořčíku (přibližně 100 mg)
  • oves – nejen pro energii, ale také jako dobrý zdroj vlákniny (85 mg na 100 g).
  • oves obsahuje 120-140 mg na 100 g
  • pšeničné otruby 448 mg na 100 g, přidávejte 0,5-1 lžičku do kaše jako zdroj vlákniny.
  • ječné kroupy – 90-150 mg na 100 g
  • nevařená nebo hnědá rýže – 110-140 mg, zatímco bílá rýže obsahuje pouze 13 mg.

Pokud člověk může bezpečně sníst 100-150 g suchých obilovin denně, je možné pochopit, kolik hořčíku přibližně dodá.

Kromě toho se od půdy, na které byly rostliny pěstovány, bude lišit jejich nasycení stopovými prvky a k tomu jsou cenné zejména černozemě.

„Ve stravě používejte spíše různé druhy obilovin než 2-3. Získáte tak více živin, chutí a prospěšných látek pro vaše tělo. Pro větší účinek je kombinujte se zeleninou, ovocem a zelení,“ dodala odbornice na výživu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: