V některých receptech má větší smysl použít jedlou sodu, v některých receptech má větší smysl použít kvásek.
Jedlá soda a kvásek plní stejnou funkci – pomáhají těstu během pečení vykynout a udělat ho vzdušným.
Jedlá soda – je 100% hydrogenuhličitan sodný a kypřící látka – je směs hydrogenuhličitanu sodného a kyseliny vinné, která potřebuje k aktivaci vlhkost a teplo. Kypřidlo je tedy v podstatě jedlá soda zředěná kyselinou. Fungují však poněkud odlišným způsobem.
Kdy používat jedlou sodu
Působení jedlé sody při pečení je založeno na jednoduché chemické reakci. Louh v jedlé sodě reaguje s kyselými složkami a uvolňuje vzduchové bubliny. Těsto se stává vzdušným a při pečení rychle kyne.
Proto, aby soda správně fungovala, by těsto mělo obsahovat kyselé složky: citronovou šťávu, kefír, zakysanou smetanu, šťávu z lesních plodů, zakysanou smetanu. Velmi vzdušné a lehké ze sody dopadnou palačinky na kvásku nebo lívance.
Kdy přidat do těsta kvásek
Kvásek se skládá z mouky, jedlé sody a kyselé složky, se kterou jedlá soda reaguje. Kvásek do těsta přidáváme tehdy, když se kyselé složky nepoužívají. Vyrábí se z něj dobré sušenky a piškoty.
Nezapomeňte však, že nemusí fungovat, pokud bylo dlouho otevřené a dostala se do něj vlhkost. Proto je lepší kupovat kvásek v malých baleních.
Kvasný prostředek reaguje, jakmile se přidají tekuté přísady. Proto je vhodné poslat kypřící výrobky rovnou do trouby ještě před dokončením reakce.
Pamatujte si: záměna kypřidla nebo jedlé sody není rozhodující a stále získáte zcela sypké pečivo.
Dříve jsme psali, jak připravit arašídové sušenky s kondenzovaným mlékem. Více informací o receptu si můžete přečíst v NOVINKY.
- Jaké pečivo můžete jíst při hubnutí: mýty a pravda
- Co jíst pro posílení imunity v zimě: 8 nejlepších produktů
- Jaké mléko lze přidat do kávy při hubnutí