Foto: z otevřených zdrojů
Eclairs lze připravit jako porcované dorty, nebo si můžete udělat velký dort Eclair a vychutnat si ho naplno.
Ekler je samostatná kategorie pečiva. Podávají se se sladkým krémem, paštikou a mořskými plody. Nejchutnějšími eclairs jsou však klasické profiteroles s krémem a čokoládovou polevou. A místo malých dortíků si můžete připravit luxusní dort, píše Focus.
Eclair dort
Složení: 1:
Na náplň a polevu:
- 250 g cukru;
- 6 lžic kukuřičného škrobu;
- 1 polévková lžíce mouky;
- 1 lžička soli;
- 1 litr mléka;
- 80 g másla nakrájeného na kousky;
- 5 lžiček vanilkového extraktu;
- 20 g želatiny;
- 600 ml smetany s obsahem tuku nejméně 30 %;
- 180 g jemně nasekané čokolády;
- 2 lžíce medu.
Na těsto:
- 200 g vody;
- 100 g rostlinného oleje;
- 130 g mouky;
- 4 vejce;
- 1 lžička cukru;
- špetka soli.
Příprava:
- Nejprve si připravte těsto choux. Mouku prosejeme na list papíru. Do hrnce nalijte vodu a rostlinný olej, přidejte sůl a cukr. Za stálého míchání na prudkém ohni přiveďte směs k varu. Odstavte hrnec z ohně a vsypte všechnu mouku. Směs míchejte dřevěnou lžící nebo stěrkou, dokud nebude hladká. Vraťte hrnec na střední teplotu. Směs intenzivně šlehejte. Po minutě, když těsto zhoustne a začne se odlepovat od stěn hrnce a na dně se vytvoří tenký film, stáhněte hrnec z ohně.
- Přeneste těsto do mísy a nechte ho několik minut vychladnout. Do těsta přidávejte vejce jedno po druhém a pokaždé důkladně promíchejte, aby se vejce vmíchala do těsta.
- Vystřihněte tři listy pečicího papíru o velikosti plechu a jednoduchou tužkou obkreslete dno obdélníkové formy o průměru 24 cm nebo 22×32 cm. Papír otočte (obrys by měl být vidět). Předehřejte troubu na 200 °C.
- Těsto rozetřete v tenké vrstvě dovnitř obrysů a pečte střídavě 15-20 minut. Hotové korpusy přeneste na mřížku a ihned odstraňte papír.
- A připravte si krém. Namočte želatinu do 100 ml studeného mléka. Ve velkém hrnci smíchejte cukr, škrob, mouku a sůl. Postupně vmíchejte zbývající mléko a za stálého míchání přiveďte krém na mírném ohni k varu. Jakmile se krém začne vařit, snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne a na jeho povrchu se neobjeví bublinky. Po 5 minutách varu vařte a přidejte namočenou želatinu. Odstavte z ohně a vmíchejte máslo a vanilku. Krém přelijte do mísy a přikryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkal povrchu. Nechte krém vychladnout na pokojovou teplotu, ale nenechte ho ztuhnout.
- Namočte želatinu do studené vody a poté ji rozpusťte ve 2-3 lžících vody. Můžete to udělat v mikrovlnné troubě, asi 30 sekund na maximální výkon. Pomocí mixéru vyšlehejte 500 ml smetany do měkkých špiček.
- Do vychladlého krému vmíchejte 1/3 šlehačky. Po malých dávkách vmíchejte zbývající smetanu.
- Na dno formy položte jeden dort. Rozetřete na něj polovinu krému. Krém přikryjte druhým dortem, který pokryjte druhou polovinou krému. Přikryjte třetím dortem.
- Krém zahřejte téměř k varu a vmíchejte čokoládový a cukrový sirup. Míchejte metličkou, dokud není poleva hladká a lesklá. Dort polijte polevou a dejte do lednice alespoň na 6 hodin, nebo lépe přes noc. Dort ozdobte podle svých představ, nebo ho nechte tak, jak je.