Jeden velký dort pro opravdové mlsouny: recept na dort Eclair

Foto: z otevřených zdrojů

Eclairs lze připravit jako porcované dorty, nebo si můžete udělat velký dort Eclair a vychutnat si ho naplno.

Ekler je samostatná kategorie pečiva. Podávají se se sladkým krémem, paštikou a mořskými plody. Nejchutnějšími eclairs jsou však klasické profiteroles s krémem a čokoládovou polevou. A místo malých dortíků si můžete připravit luxusní dort, píše Focus.

Eclair dort

Složení: 1:

Na náplň a polevu:

  • 250 g cukru;
  • 6 lžic kukuřičného škrobu;
  • 1 polévková lžíce mouky;
  • 1 lžička soli;
  • 1 litr mléka;
  • 80 g másla nakrájeného na kousky;
  • 5 lžiček vanilkového extraktu;
  • 20 g želatiny;
  • 600 ml smetany s obsahem tuku nejméně 30 %;
  • 180 g jemně nasekané čokolády;
  • 2 lžíce medu.

Na těsto:

  • 200 g vody;
  • 100 g rostlinného oleje;
  • 130 g mouky;
  • 4 vejce;
  • 1 lžička cukru;
  • špetka soli.

Příprava:

  1. Nejprve si připravte těsto choux. Mouku prosejeme na list papíru. Do hrnce nalijte vodu a rostlinný olej, přidejte sůl a cukr. Za stálého míchání na prudkém ohni přiveďte směs k varu. Odstavte hrnec z ohně a vsypte všechnu mouku. Směs míchejte dřevěnou lžící nebo stěrkou, dokud nebude hladká. Vraťte hrnec na střední teplotu. Směs intenzivně šlehejte. Po minutě, když těsto zhoustne a začne se odlepovat od stěn hrnce a na dně se vytvoří tenký film, stáhněte hrnec z ohně.
  2. Přeneste těsto do mísy a nechte ho několik minut vychladnout. Do těsta přidávejte vejce jedno po druhém a pokaždé důkladně promíchejte, aby se vejce vmíchala do těsta.
  3. Vystřihněte tři listy pečicího papíru o velikosti plechu a jednoduchou tužkou obkreslete dno obdélníkové formy o průměru 24 cm nebo 22×32 cm. Papír otočte (obrys by měl být vidět). Předehřejte troubu na 200 °C.
  4. Těsto rozetřete v tenké vrstvě dovnitř obrysů a pečte střídavě 15-20 minut. Hotové korpusy přeneste na mřížku a ihned odstraňte papír.
  5. A připravte si krém. Namočte želatinu do 100 ml studeného mléka. Ve velkém hrnci smíchejte cukr, škrob, mouku a sůl. Postupně vmíchejte zbývající mléko a za stálého míchání přiveďte krém na mírném ohni k varu. Jakmile se krém začne vařit, snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne a na jeho povrchu se neobjeví bublinky. Po 5 minutách varu vařte a přidejte namočenou želatinu. Odstavte z ohně a vmíchejte máslo a vanilku. Krém přelijte do mísy a přikryjte potravinovou fólií tak, aby se dotýkal povrchu. Nechte krém vychladnout na pokojovou teplotu, ale nenechte ho ztuhnout.
  6. Namočte želatinu do studené vody a poté ji rozpusťte ve 2-3 lžících vody. Můžete to udělat v mikrovlnné troubě, asi 30 sekund na maximální výkon. Pomocí mixéru vyšlehejte 500 ml smetany do měkkých špiček.
  7. Do vychladlého krému vmíchejte 1/3 šlehačky. Po malých dávkách vmíchejte zbývající smetanu.
  8. Na dno formy položte jeden dort. Rozetřete na něj polovinu krému. Krém přikryjte druhým dortem, který pokryjte druhou polovinou krému. Přikryjte třetím dortem.
  9. Krém zahřejte téměř k varu a vmíchejte čokoládový a cukrový sirup. Míchejte metličkou, dokud není poleva hladká a lesklá. Dort polijte polevou a dejte do lednice alespoň na 6 hodin, nebo lépe přes noc. Dort ozdobte podle svých představ, nebo ho nechte tak, jak je.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: