Bobkový list je oblíbené koření, které se často přidává do různých pokrmů, zejména do polévek. Je velmi důležité vědět, kdy bobkový list do polévky vhodit a jak dlouho ho tam nechat, aby se jídlo později nezkazilo. Přečtěte si o tom v materiálu TSN.ua.
Proč byste měli do polévky přidat bobkový list?
Vavřínový list se často přidává právě do prvních pokrmů, aby zlepšil jejich chuť. Toto koření používaly už naše babičky a maminky. Abyste dosáhli nejlepších výsledků, radí zkušení kuchaři bobkový list lehce rozdrtit v dlaních a pak ho přidat do polévky. Tímto způsobem se z koření lépe uvolní silice, které pomohou obohatit chuť pokrmu.
Kdy vložit bobkový list do polévky a jak dlouho ho tam nechat.
Koření je lepší přidat 5 minut před úplným uvařením pokrmu. Pokud rádi přidáváte bobkový list nejen do polévek, ale i do jiných pokrmů, pak je lepší ho přidat 10 minut před koncem vaření. Tuto dobu nezkracujte, protože koření nebude mít čas „vydat“ svou chuť.
Mnoho lidí se rozhoduje ponechat bobkový list v pokrmu i po jeho uvaření. To byste však neměli dělat. Ve skutečnosti je lepší koření odstranit ihned po uvaření polévky. Jinak pokrm příliš zhořkne a může se zkazit. Jde zde o silice, které se vyznačují hořkou chutí.
Kdy je lepší bobkový list nepoužívat – mohli byste se otrávit
Ne každý ví, že v některých případech může být bobkový list nebezpečný. Toto koření je totiž pro těhotné ženy jedovaté, protože někdy může vyvolat potrat. A opatrní byste měli být i v případě, že máte doma domácí zvířata (kočky nebo psy). Pro ně je bobkový list skutečným jedem. Nedoporučuje se používat koření ve velkých dávkách.
- Pokojové rostliny budou bujně kvést: účinné hnojivo z bobkového listu
- Vavřínový list: lidový lék na komáry a brouky v kuchyni