Zničující rána pro zdraví: s čím nepít kávu

Tohle by měli vědět příznivci energetického nápoje.

Existuje řada potravin, které se nesmí pít s kávu. Důvodem jsou především škody, které můžete svému tělu způsobit.

Káva a vápník

Káva a mléčné výrobky jsou dva protikladné světy, které spolu nefungují v tandemu. Faktem je, že s každým šálkem tonizujícího nápoje se z těla odstraní 2-3 mg vápníku, proto odborníci doporučují nezneužívat a vypít maximálně 3 šálky denně za předpokladu, že vaše strava dodá tělu denní normu – 1 tisíc miligramů vápníku. To pomáhá snižovat riziko zlomenin kostí.

Kombinace mléčných výrobků s kávou nebude prospěšná také proto, že mléko a cukr snižují tonizující účinek, takže nezískáte očekávaný elán, ani dávku vápníku.

Káva a zinek

Káva a zinek se také příliš neslučují. Odborníci na výživu doporučují po konzumaci červeného masa, drůbeže, ústřic, fazolí nebo hrachu udělat před kávou přestávku. To umožní tělu vstřebat prospěšnou složku.

Káva a rostlinné zdroje železa

Tato kombinace by byla obzvláště nebezpečná pro vegany a vegetariány, kteří v potravinách oceňují nehemové železo. Polyfenoly, sloučeniny obsažené v kávě, mají tu vlastnost, že se spojují s nehemovým železem a znemožňují jeho vstřebávání. V praxi je třeba se vyhnout kombinaci kávy s hrachem, fazolemi, čočkou, cizrnou a sójovými výrobky.

Káva a vitaminy

Pokud se rozhodnete posílit svou imunitu komplexem vitaminů, omezte příjem kávy na minimum. Po užití prospěšných tablet si dejte alespoň hodinovou přestávku, aby se všechny prospěšné složky stihly vstřebat.

Káva a alkohol

Šálek kávy, a to i vypitý během alkoholického večírku, vás povzbudí a dodá energii. Může vás však zmást a způsobit, že vám bude chybět tolerance. V důsledku toho se zvyšuje riziko intoxikace organismu alkoholem. Drtivé budou také účinky alkoholu a kávy na játra.

Káva a citrusové plody

Citrusy mohou zhoršit vstřebávání vápníku a železa z kávy. To může vést k nedostatku těchto základních prvků v těle. Citrusové plody by se měly konzumovat až několik hodin po kávě.

Káva a potraviny s vysokým obsahem aminokyselin

Potraviny bohaté na aminokyseliny, jako je tyrosin, mohou zvýšit účinky kofeinu. V důsledku toho může způsobit nespavost nebo nervozitu.

Již dříve jsme psali o potravinách a nápojích, po kterých vám roste břicho. Více se o tom dočtete v novinky.

  • Ceny kávy dosáhly nového rekordu: proč trh bouří
  • Co se stane s tělem, když se vzdáte kávy ve prospěch čaje
  • Kde na Češtine je nejdražší káva: hodnocení cen espressa
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: