Potraviny s nízkou cenou mohou být vyrobeny z nekvalitních surovin.
Aby snaha ušetřit nevedla k vážným zdravotním následkům, je lepší na těchto výrobcích nešetřit. Bezohlední výrobci totiž snižují jejich cenu díky nekvalitním surovinám, ze kterých se tyto potraviny vyrábějí.
Na jakých potravinách byste neměli šetřit: rady odborníků na bezpečnost potravin
- Máslo. Máslo jíme téměř každý den, takže na něm rozhodně není třeba šetřit. Pokud pravidelně konzumujete náhražky, které se v levném másle nutně vyskytují, můžete si kromě obezity pořídit i zdravotní problémy s játry. Do takového másla se místo mléka přidává rostlinný tuk obsahující transmastné kyseliny. Tyto sloučeniny nejenže naše tělo nezpracovává, ale mohou vyvolat vznik rakoviny.
- Sýry: Sýr je v podstatě jenom sýr, který se používá k výrobě sýrů. Jedná se o poměrně drahý výrobek, který se vyrábí z mléčných surovin s vysokým obsahem tuku – nejde o levnou surovinu. A nízká cena takového výrobku může znamenat, že obsahuje rostlinné tuky, což snižuje cenu sýra a zároveň jeho kvalitu.
- Maso – je jednou z nejoblíbenějších a nejzdravějších potravin, a proto ho jí téměř každý. Lékaři důrazně doporučují na mase nešetřit, protože obsahuje kvalitní živočišné bílkoviny, které nejsou nikde jinde k dostání. Maso nemůžete nahradit levnými uzeninami nebo polotovary, protože obsahují spoustu škodlivých přídatných látek včetně barviv, dochucovadel a transmastných kyselin a nemají žádné zdravotní účinky.
- Sladkosti. Levnější sladkosti obsahují velké množství umělých barviv, aromat, tuků a dalších přídatných látek. Proto je lepší kupovat méně, ale kvalitnějších sladkostí, abyste si nepoškodili zdraví.
Pravidlo 5,5 cm: jak si vybrat „svůj“ účes – vzorec pro dokonalý účes
6 frází, které nikdo nemá rád: nejlépe zapomenout a nikdy neříkat