Strouhané sušenky s džemem: jednoduchý a chutný recept

Foto: z otevřených zdrojů

Těsto se nejprve uvaří, pak se uloží do mrazáku a poté se potře a upeče.

V osmdesátých letech minulého století byly velmi oblíbené strouhané sušenky s marmeládou. Ukázalo se, že jsou levné a chutné. A můžete použít svůj oblíbený džem, hlavní je, aby nebyl řídký. Obvykle se používá hustý džem z černého rybízu, případně borůvek, který dodá příjemnou kyselost, píše Focus.

Strouhané sušenky s džemem

Složení: 1:

  • mouka – 320-360 g;
  • máslo – 200 g;
  • dvě vejce;
  • cukr – 80 g;
  • kvásek – 1 lžička;
  • sůl – na špičku nože;
  • hustý džem, např. rybízový – 500 g.

Příprava:

  1. Nejprve si připravte těsto. Máslo nakrájejte na kostičky a dejte ho do hrnce. Postavte na střední teplotu a nechte rozpustit. Nechte mírně vychladnout. Asi 15 minut.
  2. Vejce vyšlehejte mixérem s cukrem a solí dohladka. Přilijte rozpuštěné máslo a mixujte šlehacím nástavcem nejprve na nízkou rychlost, poté na střední rychlost.
  3. Polovinu mouky potřebné na těsto spolu s práškem do pečiva prosejeme přes jemné síto do samostatné mísy. Přidejte ji ke směsi vajec a oleje a promíchejte.
  4. Poté do samostatné mísy prosejte zbývající množství mouky uvedené v receptu. Po částech ji přidávejte do směsi a důkladně promíchejte. Možná budete potřebovat méně nebo o něco více mouky. Měli byste mít husté těsto.
  5. Těsto rozdělte na dvě stejné části a z každé vytvarujte kouli. Zabalte je do potravinářské fólie a vložte do mrazicího oddílu chladničky asi na 2 hodiny. Poté můžete připravit sušenky.
  6. Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte trochou másla. Vyjměte první kuličku těsta, nastrouhejte ji na hrubém struhadle a hobliny rovnoměrně rozprostřete na pergamen. Pomocí polévkové lžíce rovnoměrně rozetřete marmeládu.
  7. Druhou kuličku těsta nastrouhejte hrubým struhadlem na marmeládu. Těsto na okrajích mírně zploštěte, aby marmeláda při pečení nevytékala. Plech vložte do trouby. Nastrouhané sušenky pečte 15-20 minut dozlatova.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: