Foto: z otevřených zdrojů
Těsto se nejprve uvaří, pak se uloží do mrazáku a poté se potře a upeče.
V osmdesátých letech minulého století byly velmi oblíbené strouhané sušenky s marmeládou. Ukázalo se, že jsou levné a chutné. A můžete použít svůj oblíbený džem, hlavní je, aby nebyl řídký. Obvykle se používá hustý džem z černého rybízu, případně borůvek, který dodá příjemnou kyselost, píše Focus.
Strouhané sušenky s džemem
Složení: 1:
- mouka – 320-360 g;
- máslo – 200 g;
- dvě vejce;
- cukr – 80 g;
- kvásek – 1 lžička;
- sůl – na špičku nože;
- hustý džem, např. rybízový – 500 g.
Příprava:
- Nejprve si připravte těsto. Máslo nakrájejte na kostičky a dejte ho do hrnce. Postavte na střední teplotu a nechte rozpustit. Nechte mírně vychladnout. Asi 15 minut.
- Vejce vyšlehejte mixérem s cukrem a solí dohladka. Přilijte rozpuštěné máslo a mixujte šlehacím nástavcem nejprve na nízkou rychlost, poté na střední rychlost.
- Polovinu mouky potřebné na těsto spolu s práškem do pečiva prosejeme přes jemné síto do samostatné mísy. Přidejte ji ke směsi vajec a oleje a promíchejte.
- Poté do samostatné mísy prosejte zbývající množství mouky uvedené v receptu. Po částech ji přidávejte do směsi a důkladně promíchejte. Možná budete potřebovat méně nebo o něco více mouky. Měli byste mít husté těsto.
- Těsto rozdělte na dvě stejné části a z každé vytvarujte kouli. Zabalte je do potravinářské fólie a vložte do mrazicího oddílu chladničky asi na 2 hodiny. Poté můžete připravit sušenky.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte trochou másla. Vyjměte první kuličku těsta, nastrouhejte ji na hrubém struhadle a hobliny rovnoměrně rozprostřete na pergamen. Pomocí polévkové lžíce rovnoměrně rozetřete marmeládu.
- Druhou kuličku těsta nastrouhejte hrubým struhadlem na marmeládu. Těsto na okrajích mírně zploštěte, aby marmeláda při pečení nevytékala. Plech vložte do trouby. Nastrouhané sušenky pečte 15-20 minut dozlatova.