Přezrálé banány: dají se jíst, kde je použít a jak je skladovat

Co připravit z přezrálých banánů? / © Pexels

Banány jsou nejen chutné, ale také zdravé. Tyto plody se však poměrně rychle kazí. A po obchodě se mohou během několika dní proměnit v přezrálé. Přečtěte si v materiálu TSN.ua, zda můžete jíst banán, pokud je zčernalý?

Co dělat s přezrálým banánem

Pokud se na slupce objeví nápadné hnědé skvrny, ale ovoce uvnitř ještě není zkažené, je možné ho sníst. V obchodech se často prodávají se slevou. Pozornost je třeba věnovat pouze tomu, zda na slupce nejsou známky hniloby. Takové banány je lepší nejíst, protože hrozí vysoké riziko otravy. Vše proto, že používání silně zčernalých přezrálých plodů zvyšuje zatížení trávicího traktu. Existuje také přímá úměra mezi počtem hnědých skvrn na slupce a množstvím cukru v ovoci.

Proč nemůžete jíst hnědé banány

Přezrálé banány mohou způsobit několik zdravotních problémů:

  • Obsahují vysoké množství tyraminu, který v těle působí jako adrenalin, zvyšuje hladinu cukru a krevní tlak;
  • konzumace zčernalých banánů může vést k otravě s komplikacemi;
  • nahnilé ovoce má negativní vliv na funkci jater.

Kromě zvýšeného množství cukru obsahuje přezrálé ovoce také vysoké množství antioxidantů. To je způsobeno rozkladem chlorofylu.

Zčernalé banány mohou být prospěšné

Určitý přínos však mají i přezrálé banány. Jedná se pouze o ty plody, které ještě nezačaly hnít a mají malý počet hnědých skvrn. Po jejich konzumaci je tělo okamžitě „napumpováno“ energií. Proto je nejčastěji používají sportovci k „dobití energie“.

Co připravit z přezrálých banánů

Co připravit z přezrálých banánů? / © Pexels
Co připravit z přezrálých banánů? / Foto: Pexels

Ze zčernalých banánů, které ještě neztratily svou chuť, můžete připravit chutný a zdravý dezert, na kterém si pochutná celá rodina. Například banánovou bábovku s ořechy a čokoládou.

Co budete potřebovat:

  • 200 g mouky;
  • 2 lžičky prášku do pečiva;
  • 100 g hnědého cukru;
  • 3 vejce;
  • 180 g másla;
  • 2 banány;
  • 70 g čokoládových kapek;
  • 2 lžíce medu (podle chuti);
  • 70 g vlašských ořechů.

Příprava je velmi jednoduchá:

  1. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem mixérem do pěny.
  2. Přidejte med a poté postupně vejce. Pokaždé dobře vyšlehejte.
  3. Jeden banán důkladně rozmačkejte vidličkou a druhý banán nakrájejte na kousky. Přidejte je do těsta a promíchejte.
  4. Přisypte mouku a prášek do pečiva. Uhněťte těsto. Jemně vmíchejte ořechy a čokoládové kapky.
  5. Vložte do formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 minut.

Hotovou bábovku necháme mírně vychladnout, vyjmeme z formy a podle potřeby ozdobíme moučkovým cukrem.

Jak správně skladovat banány, aby nezčernaly

Především je důležité si uvědomit, že banány nelze skladovat v chladničce. Poté, co ovoce přinesete z obchodu, uložte je na suché, chladné a před slunečním zářením chráněné místo. Za optimální teplotu se považuje teplota do +12 stupňů. Při vyšších teplotách banány dozrávají rychleji.

Zajímavé je, že banány lze zmrazit. Předtím se oloupou, nakrájejí na plátky nebo rozmačkají. Oloupané banány lze v mrazničce skladovat až tři měsíce. Pokud necháte slupku, vydrží čerstvé až dva měsíce.

  • Proč dávat slupku z banánu při pečení masa v troubě: zajímavý lifehack
  • Jak skladovat banány, aby vydržely žluté déle než čtrnáct dní
  • Proč byste měli jíst banány každý den: odpověď odborníků na výživu
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: