Foto: z otevřených zdrojů
Je důležité si uvědomit, že zdravá dlouhověkost závisí i na jiných faktorech než jen na stravě.
Vědci zkoumali souvislost mezi stravou ve 40 letech a jejím vlivem na životní pohodu a úmrtnost v 70 letech. Je důležité vyhýbat se určitým potravinám, které mohou ubírat roky života. RBC-Ukrajina informuje o stravě, která vám zabrání dosáhnout dlouhověkosti.
Podrobnosti o studii
V průběhu 30 let vědci pozorovali:
- 70 467 žen
- 36 464 mužů
Všichni lidé na začátku studie netrpěli žádným chronickým onemocněním.
Vědci ve studii zjistili, že lidé, kteří se od 40 let věku stravovali zdravě, měli o 43 % až 84 % vyšší pravděpodobnost, že budou ve věku 70 let fyzicky a psychicky výkonní, než ti, kteří se takto nestravovali.
Nezáleží jen na poměru bílkovin, tuků a sacharidů, ale také na tom, z jakých potravin přesně pocházejí.
Podle odbornice na výživu Olgy Doroshové strava, v níž převažují tuky nebo bílkoviny živočišného původu, urychluje úmrtnost. Zatímco strava bohatá na tuky a bílkoviny rostlinného původu lidský život prodlouží.
Příliš nízký příjem sacharidů má například za následek nižší příjem vlákniny, vitaminů a minerálních látek.
Aby člověk žil déle, měl by jíst více:
- ovoce a zelenina
- celozrnné výrobky
- luštěniny
- ořechy a semena
- nízkotučné mléčné výrobky
Vyhněte se jim nebo je částečně vyřaďte z jídelníčku:
- jednoduché sacharidy (zejména cukr).
- potraviny bohaté na sůl
- nasycených tuků (nedusit tedy vše v zakysané smetaně, smetaně, sádle, vybírat mléčné výrobky se středním obsahem tuku, vyřadit přebytečný tuk z masa apod.).
- ideálně se vyhýbejte transmastným tukům (částečně hydrogenovaným tukům).
Více ořechů
Ořechy se vyplatí jíst pravidelně, protože jsou bohaté na rostlinné bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny, což je spojeno s výrazně nižším rizikem cukrovky 2. typu, CCC onemocnění, některých typů rakoviny a celkové úmrtnosti.
Více ryb a méně uzenin
Převaha rostlinných bílkovin (luštěniny, tofu) v jídelníčku vám zajistí větší šanci na zdravé stárnutí.
Ryby, vejce a drůbež by měly převažovat nad červeným masem.
„Uzeniny se minimalizují, aby se snížil příjem nadměrného množství soli a nasycených tuků,“ dodal odborník na výživu.
Rostlinné potraviny bohaté na polyfenoly
Polyfenoly jsou skupinou přírodních sloučenin, které se nacházejí v rostlinných potravinách:
- ovoce, zelenina
- káva, čaj, kakao
- sójové výrobky
- obiloviny, ořechy, luštěniny
- bylinky
Jejich konzumace podporuje zdravý mikrobiom, lepší fyzické a duševní zdraví.
Na čem závisí dlouhověkost
Je důležité si uvědomit, že zdravá dlouhověkost závisí nejen na stravě, ale i na dalších faktorech, jako jsou např.:
- životní styl
- odvykání kouření
- pravidelná fyzická aktivita udržování normální hmotnosti
- vyhýbání se alkoholu nebo jeho střídmé pití
To by mohlo potenciálně prodloužit očekávanou délku života bez onemocnění přibližně o 8-10 let.
S přibývajícím věkem jsou lidé náchylnější k:
- nepřenosné nemoci
- kardiovaskulární onemocnění
- úbytek svalové hmoty
- nutriční nedostatky