Cesta k dlouhověkosti. Odborník na výživu mi řekl, co jíst po čtyřicítce, abych byl zdravý a nezestárl.

Foto: z otevřených zdrojů

Je důležité si uvědomit, že zdravá dlouhověkost závisí i na jiných faktorech než jen na stravě.

Vědci zkoumali souvislost mezi stravou ve 40 letech a jejím vlivem na životní pohodu a úmrtnost v 70 letech. Je důležité vyhýbat se určitým potravinám, které mohou ubírat roky života. RBC-Ukrajina informuje o stravě, která vám zabrání dosáhnout dlouhověkosti.

Podrobnosti o studii

V průběhu 30 let vědci pozorovali:

  • 70 467 žen
  • 36 464 mužů

Všichni lidé na začátku studie netrpěli žádným chronickým onemocněním.

Vědci ve studii zjistili, že lidé, kteří se od 40 let věku stravovali zdravě, měli o 43 % až 84 % vyšší pravděpodobnost, že budou ve věku 70 let fyzicky a psychicky výkonní, než ti, kteří se takto nestravovali.

Nezáleží jen na poměru bílkovin, tuků a sacharidů, ale také na tom, z jakých potravin přesně pocházejí.

Podle odbornice na výživu Olgy Doroshové strava, v níž převažují tuky nebo bílkoviny živočišného původu, urychluje úmrtnost. Zatímco strava bohatá na tuky a bílkoviny rostlinného původu lidský život prodlouží.

Příliš nízký příjem sacharidů má například za následek nižší příjem vlákniny, vitaminů a minerálních látek.

Aby člověk žil déle, měl by jíst více:

  1. ovoce a zelenina
  2. celozrnné výrobky
  3. luštěniny
  4. ořechy a semena
  5. nízkotučné mléčné výrobky

Vyhněte se jim nebo je částečně vyřaďte z jídelníčku:

  • jednoduché sacharidy (zejména cukr).
  • potraviny bohaté na sůl
  • nasycených tuků (nedusit tedy vše v zakysané smetaně, smetaně, sádle, vybírat mléčné výrobky se středním obsahem tuku, vyřadit přebytečný tuk z masa apod.).
  • ideálně se vyhýbejte transmastným tukům (částečně hydrogenovaným tukům).

Více ořechů

Ořechy se vyplatí jíst pravidelně, protože jsou bohaté na rostlinné bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny, což je spojeno s výrazně nižším rizikem cukrovky 2. typu, CCC onemocnění, některých typů rakoviny a celkové úmrtnosti.

Více ryb a méně uzenin

Převaha rostlinných bílkovin (luštěniny, tofu) v jídelníčku vám zajistí větší šanci na zdravé stárnutí.

Ryby, vejce a drůbež by měly převažovat nad červeným masem.

„Uzeniny se minimalizují, aby se snížil příjem nadměrného množství soli a nasycených tuků,“ dodal odborník na výživu.

Rostlinné potraviny bohaté na polyfenoly

Polyfenoly jsou skupinou přírodních sloučenin, které se nacházejí v rostlinných potravinách:

  1. ovoce, zelenina
  2. káva, čaj, kakao
  3. sójové výrobky
  4. obiloviny, ořechy, luštěniny
  5. bylinky

Jejich konzumace podporuje zdravý mikrobiom, lepší fyzické a duševní zdraví.

Na čem závisí dlouhověkost

Je důležité si uvědomit, že zdravá dlouhověkost závisí nejen na stravě, ale i na dalších faktorech, jako jsou např.:

  • životní styl
  • odvykání kouření
  • pravidelná fyzická aktivita udržování normální hmotnosti
  • vyhýbání se alkoholu nebo jeho střídmé pití

To by mohlo potenciálně prodloužit očekávanou délku života bez onemocnění přibližně o 8-10 let.

S přibývajícím věkem jsou lidé náchylnější k:

  1. nepřenosné nemoci
  2. kardiovaskulární onemocnění
  3. úbytek svalové hmoty
  4. nutriční nedostatky
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: