Foto: cookpad.com
Tento dort byl vynalezen v roce 1978 úpravou receptu na oblíbené čokoládové bonbony.
Bird’s Milk Cake se vyrábí dodnes a věří se, že jde o starý recept, který je starý mnoho a mnoho let. Mnoho, ne příliš mnoho. Dort „Ptačí mléko“ byl vynalezen v roce 1978 v cukrárně restaurace „Praha“. Vycházel z tehdy nedostatkových stejnojmenných cukrovinek, které se dnes dají koupit v každém supermarketu. Dort se dá také koupit, nebo si ho můžete vyrobit sami. Podle jiné verze byl dort vynalezen již v roce 1964. Recept byl sdílen na internetových stránkách Rud.
Až se pustíte do přípravy, je dobré si uvědomit, že pokud se vám suflé povede a bude v něm cítit cukr, pak mléko a bílkovinný koláč není dávkován máslem. Místo želatiny se při průmyslové výrobě používá agar-agar – produkt z mořských řas. Želatina se rychle rozvaří, zatímco agar-agar je odolný vůči vysokým teplotám. Pokud použijete agar-agar, mělo by být jeho množství pro koláč čtyřikrát až pětkrát menší než želatiny.
Dort z ptačího mléka
Složení: Ptačí pták s ptačím zobem:
Na polevu:
- 205 g hořké čokolády (obsah kakaa 70 % nebo více).
Na koláčky:
- 140 g extra panenské pšeničné mouky;
- 105 g cukru;
- 110 g másla;
- dvě vejce.
Na suflé:
- 460 g cukru;
- 200 g másla;
- tři vaječné bílky;
- 20-25 g želatiny;
- 95 g kondenzovaného mléka;
- 2 g kyseliny citronové.
Příprava:
- Namočte želatinu do 200 g studené pitné vody asi na 1 hodinu. Krystalový cukr vyšlehejte metličkou s máslem do hladka. Přidejte vejce a znovu promíchejte, poté přidejte prosátou mouku. Promíchejte. Těsto by mělo být jako zakysaná smetana, ale trochu tužší.
- Plech vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a směs rozetřeme do vrstvy 0,5 cm. Předehřejte troubu na 250-270˚C. Pečte 5-7 minut dozlatova. Těsto nechte vychladnout a vykrojte dva stejné obdélníky.
- Smíchejte 460 g cukru a 150 g pitné vody. Přiveďte k varu a snižte teplotu. Přidejte kyselinu citronovou. Za stálého míchání vařte 30-40 minut na mírném ohni, dokud sirup mírně nezhoustne. Pokud zvednete lžíci sirupu z hrnce, „šňůra“ sirupu by se neměla přetrhnout. Přidejte želatinu a míchejte; když směs začne houstnout, odstavte ji z ohně.
- Pro přípravu mléčného a bílkového krému neboli suflé začněte šleháním bílků mixérem. Měly by čtyřikrát až pětkrát zvětšit svůj objem. Do bílků opatrně tenkým pramínkem vlijte sirup. Znovu vyšlehejte. Směs nechte 5 minut stát při pokojové teplotě. Máslo vyšlehejte metličkou do běla. Přidejte kondenzované mléko a míchejte do konzistence zakysané smetany. Přidejte máslo a kondenzované mléko do bílkové směsi. Znovu promíchejte mixérem.
- Formu bez dna nebo servírovací kruh položte na pečicí papír a pod něj položte prkénko na krájení. Do formy vložte koláč. Rovnoměrně ji naplňte mlékem a bílkovým krémem, přičemž ponechte asi 100 g. Vložte druhý koláč. Rozetřete zbývající krém. Chlaďte v chladničce při -3 °C po dobu 10 minut.
- Na polevu rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a opatrně mícháme. Pokud je čokoládová směs velmi hustá, přidejte máslo. Když se čokoláda konečně rozpustí, vyjměte formu na suflé z lednice a navrch nalijte čokoládovou polevu. Vraťte formu zpět do chladničky.
- Z hotového dortu Bird’s Milk vyjměte formu. Dort můžete podávat ihned po zdobení, hmota pak bude křehká. Nebo jej můžete nechat v chladničce ještě 24 hodin, pak bude suflé pórovitější.