Foto: z otevřených zdrojů
Tato polévka je vydatná a hřejivá a je ideální pro zimní večery.
Hrachovou polévku lze připravit s masem, uzeným masem nebo ji lze připravit libovou. Vhodně zvolené koření dodá polévce příjemnou chuť. Častým doplňkem hrachové polévky je pepř, hrách nebo čerstvě mletý, stejně jako bobkový list. Přidat lze také česnek, kurkumu a zázvor, ale i chilli nebo kajenský pepř. Nečekaným kořením, které se přidává do hrachové polévky, je zira. Zaostřeno na vás prozradí, jak připravit lahodnou hrachovou polévku.
Mleté koření se do polévky přidává 10 minut před koncem vaření. Sůl téměř do každé polévky by se měla přidávat až na samém konci vaření. Bobkový list by se měl přidat 5-10 minut před vařením a poté odstranit, jinak dodá pokrmu hořkost.
Prolisovaný česnek, zira a další mleté koření by se měly do polévky přidávat asi 10 minut před koncem vaření, aby měly čas projevit svou chuť a vůni.
Nejčastěji se hrachová polévka doporučuje vařit na dobrém sytém vývaru, hovězím nebo vepřovém mase a s uzeným masem: bůčkem, případně slaninou.
Hrachová polévka
Složení:
- žlutý dělený hrách – 400 g;
- masový vývar – 2 litry;
- slanina – 250 g;
- cibule – 300 g;
- mrkev – 100 g;
- oregano pepř hrášek – 1 lžička;
- sušený česnek – 1 lžička;
- sušený zázvor – 1/2 lžičky;
- sušený tymián – 1/2 lžičky;
- jeden bobkový list;
- sůl, čerstvě mletý černý pepř.
Příprava:
- Nakrájený hrášek zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte 30 minut na mírném ohni.
- Slaninu nakrájejte rovnou na malé 1,5cm kostičky. Vložte ji do hrnce se silným dnem a na mírném ohni za stálého míchání vyškvařte tuk. Oloupejte cibuli a mrkev na polévku, nakrájejte je nadrobno a přidejte ke slanině. Za častého míchání smažte, dokud cibule nezíská zlatavou barvu, asi 10 minut. Přidejte mrkev a smažte dalších 5 minut.
- Přidejte hrášek, studený vývar, zrnka pepře, sušený česnek, zázvor a tymián. Přiveďte k varu, přikryjte a vařte polévku 1 hodinu: nechte ji vařit na mírném ohni.
Tento druh hrachové polévky bude druhý den ještě chutnější, proto si jí udělejte více.