Pro dřívější klíčení se semena předem namočí do teplé vody nebo speciálního roztoku. Přečtěte si na TSN.ua, jak pěstovat sazenice doma.
Pokud je semínek zeleniny příliš mnoho a nemůžete s jistotou říct, že jsou všechna životaschopná, existuje osvědčená metoda. Stačí rozpustit 20 g cukru ve 100 ml vody a při teplotě +20 stupňů Celsia se pokusit semena naklíčit.
Aby se zabránilo odpařování, je lepší dát semínka na ubrousek a přikrýt ubrousek skleněným víčkem. Přes sladký roztok se voda bude vstřebávat déle než čistá voda, a proto ji budou moci vstřebat jen opravdu silná semena s velkou energií pro klíčení. Právě ta by pak měla být vysazena na sazenice.
Mezi zeleninovými zahrádkáři existuje jeden mylný úsudek. Často berou v úvahu všechna naklíčená semena. To je však špatně. Je třeba vybírat pouze ta, která dala vyvinuté klíčky. Ty by neměly být menší než délka samotného semínka. A pokud jsou semena kulatá, nezasahujte do jejich průměru.
Je lepší nevybírat semena pro sazenice, pokud:
- má pokřivené kořeny nebo nepravidelně tvarované klíčky;
- nemá žádné kořeny, i když jsou přítomny výhonky;
- má praskliny v klíčcích nebo kořenech.
- Co zasít na sazenice v únoru, abyste měli dobrou úrodu?
- Jak vytvořit mini skleník pro sazenice vlastníma rukama: snadno a rychle