Jak vařit vejce Florentine: recept na „královskou“ snídani

Foto: z otevřených zdrojů

Budete muset vynaložit trochu úsilí, ale výsledek stojí za to.

Pokud hledáte originální a neobvyklé recepty na snídani, vyzkoušejte vejce po florentsku. Tento málo známý pokrm obsahuje dokonale pošírovaná vejce na lůžku z pečeného špenátu, pokrytá vrstvou krémové husté holandské omáčky.

Historie receptu

Jak píše Delish, podle lidové pověsti vznikl název „florentská vejce“ v roce 1500, kdy se Kateřina Medicejská provdala za Jindřicha II. a přivezla do Paříže mnoho ze svých oblíbených toskánských jídel, včetně špenátu. Nová královna si obzvláště oblíbila podávání této listové zeleniny ke každému jídlu. V následujících letech se všem francouzským pokrmům se špenátem, ať už se jednalo o quiche, kuře, platýse nebo sázená vejce, začalo říkat „florentské“.

Recept

Složení

Špenátový základ

  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 1/2 šalotky, jemně nasekané
  • 220 g čerstvého špenátu
  • 1/4 lžičky kosher soli

Holandská omáčka

  • 10 lžic nesoleného másla nakrájeného na kostičky
  • 2 velké žloutky
  • 2 lžičky (nebo více) čerstvé citronové šťávy
  • 1/2 lžičky (nebo více) soli

Vejce a sestavení

  • 4 velká vejce
  • 2 anglické muffiny, rozpůlené, opečené
  • Čerstvě mletý černý pepř

Způsob přípravy

  1. Špenát: Na velké pánvi na středním plameni rozpusťte máslo. Přidejte šalotku a za stálého míchání vařte 3 až 4 minuty do změknutí. Přidejte špenát; osolte. Za stálého míchání vařte, dokud špenát nezměkne a nezmenší svůj objem, další 3 až 4 minuty. Odstavte z ohně. Špenát a šalotku přendejte pomocí sběrače do středně velké mísy.
  2. Holandská omáčka: V malé pánvi na středním ohni rozpusťte máslo do pěny. V mixéru rozmixujte žloutky, citronovou šťávu a sůl při vysokých otáčkách dohladka. Snižte rychlost na středně nízkou a pomalu přilévejte máslo, dokud nevznikne hustá krémová omáčka. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více citronové šťávy nebo soli.
  3. Vejce a sestavení: Středně velký hrnec naplňte do poloviny vodou a na středním plameni přiveďte k mírnému varu. Snižte teplotu na minimum, aby se udržoval mírný var. Do malé misky rozklepněte 1 vejce. Lžící s dlouhou rukojetí míchejte vroucí vodu, dokud se nevytvoří vír. Odstraňte lžíci a vylijte vejce z misky do středu víru a nechte vodu zavířit do kuličky.
  4. Vejce vařte a zhruba každou minutu do něj jemně šťouchejte vařečkou, dokud není bílek pevný, ale stále ještě tuhý na dotek, 3 až 4 minuty. Vejce přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou a udržujte je teplé. Postup opakujte se zbývajícími 3 vejci.
  5. Na poloviny anglických muffinů naaranžujte špenát a pošírované vejce. Potřete je holandskou omáčkou a dochuťte pepřem.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: