Aby se palačinky staly nadýchanými: tajemství vaření a dokonalý recept

Foto: z otevřených zdrojů

Takové palačinky jsou vždy hnědé, měkké a nadýchané.

Nejčastěji se lívance vaří s kefírem. Přidává se do nich také soda, zakysaný mléčný výrobek snadno reaguje, těsto se rychle plní vzduchovými bublinami a v důsledku toho jsou lívance vysoké a porézní. Stává se však, že ani na kefíru lívance nevyjdou tak, jak chcete. Zaostřeno na vás prozradí tajemství vaření.

Věnujte pozornost samotnému kefíru. Nepotřebujete čerstvý kefír. Je lepší, když už stojí: čím kyselejší bude hlavní složka těsta, tím nadýchanější budou hotové lívance. A kefír by měl být teplý. Nejlepší je nenechávat kefír jen tak při pokojové teplotě po dobu jedné hodiny. A když těsto připravíte, nechte ho stát, aby jedlá soda mohla působit, asi 15 minut, aby se těsto naplnilo bublinkami oxidu uhličitého. A míchat těsto poté, co už stálo, není dobrý nápad. Ráznými, chaotickými pohyby se bublinky v těstě rozpadnou a těsto se usadí.

A správná konzistence těsta na lívance je, když připomíná hustou zakysanou smetanu. Těsto by nemělo stékat ze lžíce, ale mělo by pomalu sklouzávat. Množství mouky upravte.

Lívance se nejlépe smaží na rostlinném oleji a je důležité, aby ho bylo dostatek. Neměly by v oleji plavat jako ve fritéze, ale pokud pánev lehce potřete olejem, nebudou lívance chutné.

Lívance by se měly smažit na středním ohni. Obracejte je plochou špachtlí, když je povrch matný a je v něm díra.

Kefírové lívance

Složení:

  • Dvě vejce;
  • kefír – 400 ml;
  • mouka – 270 g;
  • cukr – 70 g;
  • kvásek – 1 lžička;
  • jedlá soda – 1/2 lžičky;
  • sůl – na špičku nože;
  • rostlinný olej na smažení.

Příprava:

  1. Ve velké míse smíchejte vejce pokojové teploty, cukr a předehřátý kefír. Můžete přidat trochu vanilkového cukru nebo čerstvé citronové kůry. Směs vyšlehejte mixérem nebo šlehačem. Přidejte prášek do pečiva a jedlou sodu. Opět prošlehejte.
  2. Přisypte mouku. Přidejte sůl a promíchejte. Míchejte mixérem na nízké otáčky nebo ručně metlou.
  3. Pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu kefíru. Pokud je příliš hustá, přidejte více mouky. Těsto nechte 15 minut stát.
  4. Do nepřilnavé pánve nalijte trochu rostlinného oleje. Pomocí polévkové lžíce vytvarujte z těsta kolečka a smažte je na středním plameni, dokud nezačnou na povrchu praskat bublinky.
  5. Lívance obrátíme špachtlí a opečeme i z druhé strany. Vyjměte je a ihned podávejte.
  6. Podávejte s oblíbeným džemem, marmeládou, medem nebo čerstvým ovocem a bobulovitými plody podle vlastní chuti.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: