Foto: z otevřených zdrojů
Tento pokrm je vhodný pro večeři během všedního dne i pro gurmánskou večeři s přáteli.
Rychlý recept na kuřecí prsa ve smetanové omáčce s houbami, které jsou skutečným hrdinou tohoto pokrmu. Je to skvělá varianta omáčky k libovému masu z kuřecích prsou, která dodá šťavnatost a wow efekt! Recept byl sdílen na webu Recipe Tin Eats.
K přípravě tohoto pokrmu se používají dvě kuřecí prsa, která se vodorovně rozříznou, aby vznikly čtyři steaky. Vykostěné stehenní řízky se také hodí. Pokud použijete stehna, doporučujeme maso podlít, aby se vyrovnala tloušťka a povrch byl rovnější a maso se propečlo rovnoměrněji.
Hodí se sem jakýkoli druh malých hub, které lze nakrájet na plátky. Skvělé jsou hlíva ústřičná nebo houby shiitake – nebo běžné bílé houby. A povinnou tajnou ingrediencí je bílé víno, které omáčce dodá chuť, zejména pokud ho použijete k odmaštění pánve. Deglazování je, když použijete tekutinu (v tomto případě víno) k rozpuštění zlatavých kousků, které se přichytily na dně pánve po servírování kuřete.
K tomuto pokrmu se skvěle hodí příloha, která nasákne všechnu omáčku: bramborová kaše nebo její nízkosacharidová verze, krémová květáková kaše.
Hodí se i těstoviny, polenta, fazolová kaše nebo obyčejná rýže.
Kuře ve smetanové houbové omáčce
Složení: 1:
- 2 velká kuřecí prsa (bez kostí a kůže) – 600-700 g;
- 1/2 lžičky soli;
- černý pepř;
- 1/4 šálku mouky;
- 15 g / 1 polévková lžíce nesoleného másla.
Na houbovou omáčku:
- 30 g / 2 lžíce nesoleného másla;
- 300 g žampionů nakrájených na plátky;
- 2 stroužky česneku, nasekané;
- 1/4 šálku suchého bílého vína;
- 1/2 šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru (nebo teplé vody);
- 1 šálek dvojité smetany, dvojité smetany;
- 1/2 šálku parmazánu, jemně nastrouhaného.
Příprava:
- Prsa rozdělte: každé prso vodorovně rozřízněte na polovinu, abyste získali 4 tenké steaky.
- Posypeme moukou: každou stranu posypeme solí a pepřem, poté posypeme moukou a prsty ji rozetřeme po celém povrchu.
- Na velké nepřilnavé pánvi na středním plameni rozpusťte 15 g másla. Přidejte kuře a smažte 2 1/2 minuty z každé strany dozlatova a do úplného propečení. Vyjměte ho z pánve, přikryjte a udržujte v teple.
- Příprava hub: Na stejné pánvi přidejte zbývající olej a zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň. Přidejte houby a vařte je 4 minuty. Poté přidejte česnek, špetku soli a pepře a pokračujte ve vaření další minutu, dokud česnek a houby nezezlátnou.
- Odmastěte pánev: přidejte bílé víno – bude bublat a uvolňovat páru! Vařte 30 sekund a seškrabujte připálené dno pánve, dokud se víno téměř nevypaří a nezmizí vůně alkoholu.
- Přidejte kuřecí vývar, intenzivně vařte 1 minutu, dokud se téměř neodpaří. Poté přidejte smetanu, snižte teplotu na střední a vařte 2 minuty, dokud nezmenší svůj objem a mírně nezhoustne. Přidejte parmazán, ochutnejte a v případě potřeby ještě osolte a opepřete.
- Vraťte kuře na 30 sekund do omáčky (aby se mírně prohřálo) a podávejte s přílohou podle vlastního výběru.