Den matek se na Češtine slaví každoročně druhou květnovou neděli. V roce 2025 připadá tento svátek na 11. května. Kromě milých slov a dárků je možné potěšit nejdražší osobu chutnou snídaní.
Francouzská šarlotka s jahodami
Sladké jahody a smetana – ideální pro slavnostní snídani. Příprava takového pokrmu je navíc poměrně jednoduchá. Budete potřebovat:
- 10 vajec;
- 120 g mascarpone;
- 1/4 šálku moučkového cukru;
- 1 šálek dvojité smetany
- 1 sladký rohlík (nakrájený na 2,5 cm široké plátky);
- 1/4 lžičky soli;
- 2 šálky nakrájených jahod;
- 2 šálky mléka;
- 113 g rozpuštěného másla;
- 1 lžička skořice;
- 1 lžička vanilkového extraktu.
Příprava francouzských toastů s jahodami by neměla být problém, protože je poměrně jednoduchá:
- Vyšlehejte mascarpone, přidejte půl kelímku dvojité smetany, moučkový cukr a půl lžičky vanilkového extraktu. Pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky (3-5 minut).
- Plátky housek rozložte do vysoké formy, na ně rovnoměrně rozetřete šlehačku.
- Dovnitř se přidají nakrájené jahody.
- Vejce se vyšlehají s mlékem, ½ šálku dvojité smetany, rozpuštěným máslem, zbylou vanilkou, skořicí a solí dohladka.
- Směs nalijeme na chléb, necháme asi 1 hodinu odležet.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 45 minut. Forma se nahoře přikryje fólií.
- Poté se fólie odstraní a peče se dalších 20 minut, dokud není povrch zlatavý.
Sýrová omeleta
Snadná, ale vydatná snídaně, kterou si vaše maminka určitě zamiluje. K její přípravě potřebujete:
- 2 vejce;
- půl lžíce olivového oleje;
- 1 lžíce másla;
- 15 g jemně nastrouhaného čedaru.
Způsob přípravy:
- Vejce se rozšlehají v poměrně hluboké míse a dobře se rozšlehají vidličkou. Přidá se špetka soli.
- Ve středně velké nepřilnavé pánvi se rozehřeje olivový olej a máslo (na střední teplotu). Když začne olej pěnit, vlijí se do něj vejce. Pomocí špachtle se vejce stáhnou ke středu, aby se vytvořil záhyb.
- Poté se omeleta nechá 2-3 minuty vařit na mírném ohni. Navrch se posype tvarohem. Pomocí špachtle se omeleta přeloží na polovinu.
- Vypněte oheň a nechte vejce ještě 1 minutu unavit. Během této doby se sýr cottage rozpustí.
Francouzský toast
Snídaně ke Dni matek / Foto: Unsplash
Pokud jste náhle zaspali, ale přesto chcete mamince připravit chutnou sváteční snídani, vyzkoušejte francouzské toasty. Jsou připravené z minimálního množství ingrediencí:
- mléka;
- 2 vejce;
- balíček vanilkové pudinkové směsi (nebo jiné podle chuti);
- máslo;
- toastový chléb.
Příprava:
- V hluboké míse rozšlehejte vejce s mlékem.
- Pánev postavte na mírný oheň a rozpusťte v ní máslo.
- Každý krajíc chleba rovnoměrně potřeme pudinkovou směsí, namočíme do směsi vajec a mléka.
- Opékejte na pánvi dozlatova.
Chřestové závitky s medem a fetou
Tento recept se stal skutečným tahákem roku 2024. Dělají ho všichni foodblogeři. Zkuste si udělat chutnou snídani i vy. Budete potřebovat:
- 8 ks zeleného chřestu;
- 8 listů těsta filo;
- 1 balíček fety;
- 1 vejce;
- 2 lžíce sezamových semínek;
- med a olivový olej.
Recept se připravuje velmi jednoduše:
- Dužnaté části chřestu se odlomí. Každý plát filo těsta se potře olivovým olejem. Feta se podélně nakrájí na proužky.
- Navrch se položí 1 kus chřestu a 1 proužek fety. Rolka se zabalí. Každý plát filo se položí na plech vyložený pergamenem.
- Rozšlehejte vejce, potřete jím rohlíky a posypte je sezamovými semínky.
- Pečeme v troubě předehřáté na 200-220 °C po dobu 10 minut.
- Před podáváním pokapejte medem.
Toasty s ricottou a omáčkou pesto
Příprava takové snídaně nevyžaduje mnoho času, ale získáte opravdu chutný a neobvyklý pokrm. K přípravě takové dobroty si vezměte:
- 4-6 plátků chleba (bagety);
- 3 lžíce ricotty;
- 1 hlavička česneku;
- 100 g cherry rajčat;
- sůl, pepř;
- půl šálku olivového oleje;
- 3-4 lístky bazalky;
- 1-2 lžíce opražených piniových oříšků.
Jak připravit toasty s ricottou a omáčkou pesto:
- Rajčata a česnek vložíme do zapékací misky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vložíme do předehřáté trouby, dokud rajčata nezměknou.
- Během této doby si připravte omáčku. Vmíchejte česnek a piniové oříšky, osolte a vše rozmixujte mixérem. Přidejte ricottu a bazalku, 2 lžíce olivového oleje a opět nasekejte.
- Plátky chleba opečte na suché rozehřáté pánvi.
- Na plátky chleba položte česnek, který se spolu s rajčaty pekl v troubě, a rozmačkejte ho vidličkou. Navrch dejte omáčku pesto a pečená rajčata.