Slavnostní snídaně pro nejdražší: co připravit na Den matek, abyste ji překvapili a potěšili?

Snídaně ke Dni matek / © Unsplash

Den matek se na Češtine slaví každoročně druhou květnovou neděli. V roce 2025 připadá tento svátek na 11. května. Kromě milých slov a dárků je možné potěšit nejdražší osobu chutnou snídaní.

Francouzská šarlotka s jahodami

Sladké jahody a smetana – ideální pro slavnostní snídani. Příprava takového pokrmu je navíc poměrně jednoduchá. Budete potřebovat:

  • 10 vajec;
  • 120 g mascarpone;
  • 1/4 šálku moučkového cukru;
  • 1 šálek dvojité smetany
  • 1 sladký rohlík (nakrájený na 2,5 cm široké plátky);
  • 1/4 lžičky soli;
  • 2 šálky nakrájených jahod;
  • 2 šálky mléka;
  • 113 g rozpuštěného másla;
  • 1 lžička skořice;
  • 1 lžička vanilkového extraktu.

Příprava francouzských toastů s jahodami by neměla být problém, protože je poměrně jednoduchá:

  1. Vyšlehejte mascarpone, přidejte půl kelímku dvojité smetany, moučkový cukr a půl lžičky vanilkového extraktu. Pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky (3-5 minut).
  2. Plátky housek rozložte do vysoké formy, na ně rovnoměrně rozetřete šlehačku.
  3. Dovnitř se přidají nakrájené jahody.
  4. Vejce se vyšlehají s mlékem, ½ šálku dvojité smetany, rozpuštěným máslem, zbylou vanilkou, skořicí a solí dohladka.
  5. Směs nalijeme na chléb, necháme asi 1 hodinu odležet.
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 45 minut. Forma se nahoře přikryje fólií.
  7. Poté se fólie odstraní a peče se dalších 20 minut, dokud není povrch zlatavý.

Sýrová omeleta

Snadná, ale vydatná snídaně, kterou si vaše maminka určitě zamiluje. K její přípravě potřebujete:

  • 2 vejce;
  • půl lžíce olivového oleje;
  • 1 lžíce másla;
  • 15 g jemně nastrouhaného čedaru.

Způsob přípravy:

  1. Vejce se rozšlehají v poměrně hluboké míse a dobře se rozšlehají vidličkou. Přidá se špetka soli.
  2. Ve středně velké nepřilnavé pánvi se rozehřeje olivový olej a máslo (na střední teplotu). Když začne olej pěnit, vlijí se do něj vejce. Pomocí špachtle se vejce stáhnou ke středu, aby se vytvořil záhyb.
  3. Poté se omeleta nechá 2-3 minuty vařit na mírném ohni. Navrch se posype tvarohem. Pomocí špachtle se omeleta přeloží na polovinu.
  4. Vypněte oheň a nechte vejce ještě 1 minutu unavit. Během této doby se sýr cottage rozpustí.

Francouzský toast

Slavnostní snídaně ke Dni matek / © Unsplash
Snídaně ke Dni matek / Foto: Unsplash

Pokud jste náhle zaspali, ale přesto chcete mamince připravit chutnou sváteční snídani, vyzkoušejte francouzské toasty. Jsou připravené z minimálního množství ingrediencí:

  • mléka;
  • 2 vejce;
  • balíček vanilkové pudinkové směsi (nebo jiné podle chuti);
  • máslo;
  • toastový chléb.

Příprava:

  1. V hluboké míse rozšlehejte vejce s mlékem.
  2. Pánev postavte na mírný oheň a rozpusťte v ní máslo.
  3. Každý krajíc chleba rovnoměrně potřeme pudinkovou směsí, namočíme do směsi vajec a mléka.
  4. Opékejte na pánvi dozlatova.

Chřestové závitky s medem a fetou

Tento recept se stal skutečným tahákem roku 2024. Dělají ho všichni foodblogeři. Zkuste si udělat chutnou snídani i vy. Budete potřebovat:

  • 8 ks zeleného chřestu;
  • 8 listů těsta filo;
  • 1 balíček fety;
  • 1 vejce;
  • 2 lžíce sezamových semínek;
  • med a olivový olej.

Recept se připravuje velmi jednoduše:

  1. Dužnaté části chřestu se odlomí. Každý plát filo těsta se potře olivovým olejem. Feta se podélně nakrájí na proužky.
  2. Navrch se položí 1 kus chřestu a 1 proužek fety. Rolka se zabalí. Každý plát filo se položí na plech vyložený pergamenem.
  3. Rozšlehejte vejce, potřete jím rohlíky a posypte je sezamovými semínky.
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 200-220 °C po dobu 10 minut.
  5. Před podáváním pokapejte medem.

Toasty s ricottou a omáčkou pesto

Příprava takové snídaně nevyžaduje mnoho času, ale získáte opravdu chutný a neobvyklý pokrm. K přípravě takové dobroty si vezměte:

  • 4-6 plátků chleba (bagety);
  • 3 lžíce ricotty;
  • 1 hlavička česneku;
  • 100 g cherry rajčat;
  • sůl, pepř;
  • půl šálku olivového oleje;
  • 3-4 lístky bazalky;
  • 1-2 lžíce opražených piniových oříšků.

Jak připravit toasty s ricottou a omáčkou pesto:

  1. Rajčata a česnek vložíme do zapékací misky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vložíme do předehřáté trouby, dokud rajčata nezměknou.
  2. Během této doby si připravte omáčku. Vmíchejte česnek a piniové oříšky, osolte a vše rozmixujte mixérem. Přidejte ricottu a bazalku, 2 lžíce olivového oleje a opět nasekejte.
  3. Plátky chleba opečte na suché rozehřáté pánvi.
  4. Na plátky chleba položte česnek, který se spolu s rajčaty pekl v troubě, a rozmačkejte ho vidličkou. Navrch dejte omáčku pesto a pečená rajčata.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: