Soda se přidává do těsta, aby bylo pečivo vysoké a chutné, ale je třeba vědět, kdy a jak tento prášek přidávat.
Aby se vám těsto se sodou při pečení nepropadalo, musíte dodržovat několik důležitých pravidel, která vám pomohou tomuto problému předejít.
Jak správně přidat jedlou sodu, aby těsto během pečení nepropadlo.
- Pravidlo č. 1. Aby těsto nemělo nepříjemnou chuť jedlé sody, mělo by se jí přidávat tolik, kolik uvádějí recepty.
- Pravidlo č. 2. Pokud se do těsta bude přidávat kefír, zakysaná smetana, šťáva z lesních plodů nebo citronová šťáva, musí se jedlá soda smíchat s moukou. Jinak bude reagovat s kyselými složkami a nebude k ničemu.
- Pravidlo č. 3. Pečivo bude co nejvyšší a nejnadýchanější, pokud se jedlá soda přidá až na konci přípravy těsta. Reakce pak bude probíhat pomaleji, takže pečivo bude vzdušné a během pečení se nezhroutí.
- Pravidlo č. 4. Těsto s jedlou sodou by se mělo péct poměrně rychle, neměli byste čekat, až si „odpočine“.
Jak nabrousit nůž zubní pastou: jednoduchá metoda, která zajistí nejlepší výsledek
Jak uvařit rozbitá a rozklepnutá vejce, aby z nich nevytekl bílek: kulinářské triky, které zná málokdo.
Chyby, které dělá skoro každý: Jak správně strouhat sýr – užitečný laifgak