Profesionální kuchaři se podělili o rychlý trik, jak udržet zeleninu a saláty čerstvé a zdravé po celé týdny.
Poradíme vám, co je třeba udělat, aby vaše zelenina zůstala co nejdéle čerstvá, zdravá a chutná.
Co musíte udělat, abyste zeleninu udrželi čerstvou a bez hniloby po několik týdnů
Profesionální kuchaři blanšírují zeleninu a listovou zeleninu, aby zůstala čerstvá. Produkty se nejprve namočí do vroucí vody a poté se ponoří do studené vody s ledem. Tento proces zastaví působení enzymů, které vedou ke ztrátě užitečných mikroprvků. Zachovává také barvu, strukturu a kvalitu zeleniny po dobu několika týdnů. Zůstane čerstvá a nehnije.
Jak postupovat. Nejprve si připravte zeleninu, kterou chcete uchovat déle čerstvou – je třeba ji dobře umýt a nakrájet. Poté ji ponořte do vroucí vody a jednu minutu povařte. Poté zeleninu vložte do nádoby se studenou vodou a ledem.
Je třeba si uvědomit, že každá zelenina má svou vlastní dobu blanšírování. Zatímco špenát je třeba ponechat ve vodě 1-2 minuty, mrkev nebo brokolice potřebují dvakrát delší dobu blanšírování. Zeleninu byste neměli ve vodě držet příliš dlouho, protože by změnila svou chuť a strukturu.
Proč se ryby mají připravovat s citronem: profesionální kuchaři prozradili své tajemství
Udělejte to takhle a ryby se už nebudou lepit na pánev: tajemství německých hospodyněk
Zkušené hostitelky nikdy nevyhazují použité čajové sáčky a tady je důvod, proč.