Lékaři dávají mnoho rad, jak správně jíst, a jednou z nich je nechat některá jídla trochu vychladnout.
Všichni jsme si zvykli jíst teplá jídla a věříme, že jsou zdravější. Lékaři však tvrdí, že některé pokrmy představují vážné zdravotní riziko, pokud se jedí příliš horké. Vyvolávají mikropopáleniny, které se časem hromadí a způsobují vážné problémy. Obzvláště opatrní by měli být lidé, kteří spěchají a nevěnují pozornost teplotě jídla.
Jaká dvě nejoblíbenější jídla by se neměla jíst horká: rady lékařů
- Bramborová kaše – je pravděpodobně oblíbenou přílohou mnoha lidí. Pokud však její teplota překročí 60 stupňů, může být pro sliznici jícnu nebezpečná. Horké brambory obsahují škrobové sloučeniny, které při vysokých teplotách dráždí trávicí trakt. Pokud pravidelně konzumujete horkou bramborovou kaši, můžete vyprovokovat vznik rakoviny jícnu. Proto byste měli počkat 5-10 minut a poté pokrm sníst.
- Polévky a vývary – jsou chutné a výživné pokrmy, užitečné zejména v chladném období. Polévka, která byla právě sejmuta z plotny, má však teplotu vyšší než 70 stupňů. Neměla by se jíst horká, protože způsobuje nejen popáleniny, ale také dlouhodobé poškození jícnu. Zvláště nebezpečné jsou horké polévky pro ty, kteří mají citlivé sliznice a chronická onemocnění trávicího traktu. Proto je nutné nechat pokrm vychladnout a teprve poté konzumovat.
Co je ketodieta a proč spaluje tuky bez utrpení.
Nečekané ovoce, které zachraňuje pokožku obličeje před vráskami a předčasným stárnutím, bylo pojmenováno
Pomáhá rychle zhubnout a snižuje krevní tlak: jaké další výhody má rybí tuk