Zmrazování, kalcinace nebo napařování: jakou metodu zpracování půdy zvolit?

Chcete-li vypěstovat zdravé sazenice, musíte půdu a semena nejprve dezinfikovat. Jak dezinfikovat půdu? Existují tři způsoby – který z nich je nejlepší – přečtěte si v materiálu TSN.ua.

Předpokládá se, že k infekci rostlin dochází v 80 % případů v důsledku infikovaných semen, ale ve 20 % případů závisí na přítomnosti infekce v půdě, do které jsou sazenice vysety. Existují tři způsoby asanace půdy, ale ne všechny jsou stejně účinné.

Zmrazení

Odborníci se domnívají, že zmrazení půdy nepřináší hmatatelné výsledky v boji proti hmyzím škůdcům ani v ničení patogenní mikroflóry. I když je půda vystavena záporným teplotám (až -20 stupňů Celsia) po dobu jednoho měsíce, může být zbavena pouze velkých larev hmyzu.

Ale proti malým, jako jsou háďátka, pavouci a další půdní mikroflóra, je zmrazení neúčinné, protože se nebojí mrazu.

Spalování

Spálení je považováno za účinnější metodu dezinfekce půdy. Používá se však pouze v krajním případě, protože při něm dochází také k usmrcení užitečné mikroflóry. Změní také strukturu půdy a její chemické složení.

Odborníci upozorňují, že kalcinace je nejúčinnějším způsobem sterilizace půdy před hmyzem a případnými chorobami. Za tímto účelem se půda rozprostře v malé vrstvě na plech: tak, aby byla silná 2-3 cm. A poté se zahřívá v troubě při teplotě 200 stupňů po dobu 30 minut. V případě potřeby můžete i více. Půda by měla začít hořet. Poté je třeba troubu vypnout a zeminu nechat uvnitř, dokud zcela nevychladne. Poté se půda dodatečně ošetří různými přípravky užitečných hub a bakteriologických kultur.

Napařování

Jedná se o nejmírnější metodu, která je přesto poměrně účinná. Napařováním lze zlikvidovat hmyz v jakémkoli stádiu vývoje a patogenní mikroflóru.

Přestože napařování také zabíjí většinu užitečné mikroflóry, nemění chemické složení půdy.

Pro tento účel je třeba půdu nasypat do dostatečně velké nádoby, jako je sklenice, hrnec nebo obal na pečení. Půda se předem navlhčí. Poté se napařuje, dokud se z ní nezačne kouřit v celé její tloušťce. Za tímto účelem se vloží na 20-30 minut do trouby (teplota do 150-200 stupňů Celsia).

Hlínu můžete také napařit v mikrovlnné troubě. K tomu se hasí 15 minut, ale počítání času by mělo začít od okamžiku, kdy je půda napařena. Když půda vychladne, měla by se také ošetřit přípravky s prospěšnými houbami a bakteriemi.

Půda v půdě:

  • Zklidněte nervy: jaké pokojové rostliny vysadit ve svém domě
  • Klíčení semen s cukrem: jednoduchá a účinná metoda
  • Co vysévat na sazenice v únoru, abyste získali dobrou úrodu
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: