Jak jsou sušené švestky užitečné, jak je používat
Sušené švestky nejsou jen sušené plody, ale skutečný zdroj užitečných látek, které se mohou stát cenným doplňkem jídelníčku každého z nás. Díky své bohaté chuti, jemné konzistenci a bohatému složení má tento produkt mnoho zdraví prospěšných účinků a výborně se kombinuje s různými pokrmy.
Zdravotní účinky sušených švestek
Sušené švestky obsahují velké množství vlákniny, která je nezbytná pro normální fungování trávicího systému. Podle odborníků na výživu toto sušené ovoce pomáhá předcházet zácpě tím, že stimuluje střeva a zlepšuje jejich mikroflóru. Díky přítomnosti přírodních antioxidantů, jako jsou polyfenoly, chrání sušené švestky organismus před volnými radikály, což pomáhá zachovat mladistvé buňky a posiluje imunitní systém.
Jak navíc upozorňuje Mark A. Fields, obchodní ředitel družstva pěstitelů sušeného ovoce, sušené švestky jsou prospěšné pro kosti, protože obsahují bór, draslík a hořčík, stopové minerály, které podporují pevnost kostí a pomáhají předcházet osteoporóze. Pravidelná konzumace tohoto produktu může mít pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, protože pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a krevní tlak.
Jak správně jíst sušené švestky
Sušené švestky jsou všestranným produktem, který lze jíst jak samostatně, tak jako součást různých pokrmů. Brittney Brown-Chamberlainová, profesionální kuchařka a tvůrkyně receptů, doporučuje používat je jako náhradu jiného sušeného ovoce, například datlí nebo fíků, i když opačná záměna není vždy možná kvůli jedinečné struktuře a chuti sušených švestek.
Odborníci radí několik způsobů konzumace sušených švestek:
-
Přírodní svačina. Sušené švestky lze jíst čerstvé nebo lehce podušené ve vodě s javorovým sirupem, aby změkly a měly bohatou chuť.
-
První jídla. Přidejte sušené ovoce do boršče nebo bograče.
-
Při pečení. Díky své přirozené sladkosti může toto sušené ovoce nahradit cukr a dokonce i máslo v pečivu a dodat pokrmům jemnost a lehký ovocný nádech. Sušené švestky lze přidávat do sladkého i slaného pečiva. Přidejte kousky švestek do obvyklého receptu na chlebové těsto nebo z nich připravte chutnou náplň do koláčů.
-
Kombinace se sýrem. Podle Fieldse se toto sušené ovoce skvěle hodí ke kozímu nebo ovčímu sýru. A pokud sušené švestky zabalíte do plátku prosciutta a přidáte plátek sýra, vznikne gurmánská svačinka.
-
Příloha k masovým pokrmům. Sušené švestky se díky své bohaté chuti hodí k bílkovinným pokrmům, jako je kuřecí, rybí nebo vepřové maso. Brown-Chamberlain doporučuje přidat je do nádivky pro vepřovou panenku nebo je použít jako hlavní ingredienci do pokrmu z kachny. Brown-Chamberlain také doporučuje použít ji k výrobě domácího kečupu nebo omáčky na grilování.
-
Nápoje. Tradičním ukrajinským nápojem, do kterého se přidávají sušené švestky, je kompot. V případě potřeby lze sušené švestky použít k výrobě kompotů, které se přidávají při přípravě černého čaje. Nebo z nich můžete udělat pyré a přidat je do koktejlů nebo smoothies, čímž vzniknou nové originální kombinace chutí.
-
Konzervy a džemy. Z tohoto sušeného ovoce lze připravit zdravé pomazánky s konzistencí připomínající želé.
Jak jíst sušené švestky, aniž byste si poškodili zdraví
Přestože jsou sušené švestky velmi zdravou potravinou, je důležité jíst je s mírou. Nadměrné množství může kvůli vysokému obsahu vlákniny způsobit nadýmání nebo žaludeční potíže. Odborníci na výživu doporučují začít se 2-3 plody denně a postupně dávku zvyšovat, pokud je tělo dobře přijímá.
Sušené švestky tak nejenže dodají vašim pokrmům nové odstíny chuti, ale také přinášejí tělu významné benefity. Napomáhají trávení, podporují zdraví srdce, posilují kosti a jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů. Jejím zařazením do svého jídelníčku můžete nejen zpestřit svá jídla, ale také je učinit zdravějšími.
- Brokolice – výhody a škody zelí, o kterých jste určitě nevěděli
- Které sultánky jsou užitečnější: černé nebo bílé, výhody a škody sultánek