Konzumace džusů má své příznivce i odpůrce. Někteří věří, že tyto nápoje pomáhají očistit organismus, jiní tvrdí, že obsahují příliš mnoho cukru. V mnoha případech však pití přírodní šťávy, například z brusinek, skutečně zlepšuje zdraví. Přečtěte si v materiálu TSN.ua o výhodách brusinkové šťávy.
Je důležité věnovat pozornost typu brusinkového džusu, který pijete. Je lepší, když se jedná o 100% přírodní nápoj bez příměsí cukru.
Brusinková šťáva obsahuje vitamin C
Když se řekne vitamin C, většina lidí si vybaví citrusové plody. A přestože jsou skutečně skvělým zdrojem tohoto důležitého prvku, brusinkový džus ho obsahuje také. Podle. data USDA, jeden šálek tohoto nápoje obsahuje 23,5 mg vitaminu C. To je 26 % denní hodnoty.
Je velmi důležité přijímat dostatečné množství vitaminu C. A tady je důvod. Autor: MUDr. data Harvard T.H. Chan School of Public Health. T.H. Chan School of Public Health, tento vitamin pomáhá hojit infekce a rány, posiluje imunitní systém a je silným antioxidantem. A na National Institutes of Health (USA). uvádíže vitamin C se také podílí na tvorbě a syntéze kolagenu v těle.
Antioxidanty si můžete doplnit
Brusinková šťáva je plná živin a vitaminu C. Kromě toho je však také zdrojem antioxidantů. Podle Audrey Perkinsové, magistryně dietologie, jsou antioxidanty přírodní superpotravinou obsahující drobné bioaktivní sloučeniny (polyfenoly). Více než 50 let výzkumu prokázalo, že mají řadu zdraví prospěšných účinků.
Konkrétně se ve zprávě Advances of Nutrition uvádí, že dokazuje, žeže antioxidanty obsažené v brusinkách mají pozitivní vliv na metabolismus glukózy, krevní tlak, oxidační stres, lipoproteinové profily, zánět a funkci endotelu. A výzkum z časopisu The American Journal of Clinical Nutrition ukázaly, žeže pravidelná konzumace tohoto nápoje zlepšuje zdravotní stav lidí s ischemickou chorobou srdeční.
Účinná pomoc při infekcích močových cest
Tato šťáva má pozitivní vliv na zdraví močových cest a dokonce snižuje riziko vzniku infekce. Podle Audrey Perkinsové obsahují brusinky jedinečnou kombinaci polyfenolů, které mohou zabránit vzniku některých bakterií v těle.
Výzkum: Vědci se zabývali výzkumem, který se zaměřil na problematiku brusinek, a to jak na jejich zdravotní stav, tak i na stav, kdy se v rámci tzv, provedeno v časopise American Journal of Clinical Nutrition hodnotila ženy, které denně vypily 225 gramů brusinkové šťávy. Bylo zjištěno, že se tím snížilo riziko opakovaných infekcí močových cest o 40 %. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v USA proto doporučuje, aby ženy tento nápoj zařadily do svého jídelníčku.
Brusinková šťáva prospívá střevům
Podle Perkinse mnoho různých studií ukazuje, že brusinková šťáva pomáhá udržovat rovnováhu prospěšných bakterií ve střevech. A to je důležité pro snížení rizika téměř všech onemocnění (včetně metabolických, kardiovaskulárních, kostních atd.).
Byla provedena studie na zvířatech, která ukázala, žeže brusinková šťáva bohatá na polyfenoly má pozitivní vliv na populaci střevní mikroflóry a snižuje střevní záněty. A chronický střevní zánět může vést k mnoha onemocněním.
Snížení oxidačního stresu
Perkins uvádí, že polyfenoly svými účinnými vlastnostmi pomáhají snižovat oxidační stres (neschopnost buňky překonat zvýšené uvolňování reaktivních forem kyslíku a zabránit poškození buněčných struktur v důsledku tohoto zvýšení), což rovněž snižuje rizika spojená s kardiovaskulárními chorobami.
Výzkum v časopise British Journal of Nutrition ukázalže pití brusinkové šťávy po dobu 60 dnů vede ke zlepšení funkce srdce a cév. Snížení oxidačního stresu je důležité také proto, že souvisí se zvýšeným rizikem aterosklerózy, kdy se ve stěnách tepen hromadí tuk nebo cholesterol. Zejména u osob, které jsou rezistentní na inzulín.
Vlivem stresu na krevní oběh se zvyšuje hladina cholesterolu v krvi:
- Slunečnicová semínka: výhody a škody, kolik jich můžete denně sníst
- Každý potřebuje vědět: kolik vajec lze denně sníst a jak je zdravěji připravit.
- Nejen hubnutí: co se stane, když se na měsíc vzdáte čokolády