Čokoláda je jedním z nejoblíbenějších produktů na světě. Milují ji děti i dospělí. Studie však ukazují, že vzdát se čokolády přinese více užitku než škody. Jaké to bude za 30 dní bez sladkého – přečtěte si v materiálu TSN.ua.
Pouze v USA, podle studieSpojené státy jsou devátým největším spotřebitelem čokolády mezi deseti největšími zeměmi světa, které čokoládu konzumují. Spojené státy jsou na devátém místě mezi deseti zeměmi, které jsou největšími spotřebiteli čokolády na světě. Například ve Švýcarsku se ročně sní v průměru asi 9 kg čokolády.
Čokoláda je chutná a může tělu poskytnout některé prospěšné látky. Hořká čokoláda je například bohatá na antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí. A pouhý kousek tohoto výrobku zlepšuje náladu díky své schopnosti podporovat tvorbu hormonu štěstí (serotoninu) a endorfinů. Za prospěšnou se však považuje pouze hořká čokoláda, pokud se konzumuje v malém množství. Ostatní druhy mohou být podle odborníků vážně škodlivé.
Danielle McEvoy, odbornice na výživu ve společnosti Strong Home Gym. vysvětluje .že byste si měli vybírat hořkou čokoládu s obsahem kakaa nejméně 70 %. Jen tak bude zdravá. Obsah kakaa také udává, kolik je ve výrobku cukru. McEvoy říká, že pokud je například na čokoládě uvedeno, že obsahuje 50 % kakaa, pak zbylých 50 % tvoří mléčné výrobky a cukr.
Odborníci však doporučují i hořkou čokoládu konzumovat s mírou. Pokud máte pocit, že má tento výrobek negativní vliv na vaše zdraví, je lepší se jí úplně vzdát. Zpočátku se může zdát odmítnutí jako obtížný úkol, ale je třeba si uvědomit, že pouhých 30 dní bez sladkostí dokáže s tělem skutečné zázraky.
Už žádné výkyvy nálad
Zřeknutí se čokolády také znamená, že budete konzumovat méně cukru, což vám z dlouhodobého hlediska pomůže vyrovnat se s výkyvy nálad.
Vyřazením cukru z jídelníčku se můžete zbavit hlavní příčiny podrážděnosti, říká odborník na výživu Jay Covin. Podle něj lze cukr označit za toxin, který vyčerpává energii a zvyšuje chuť na různé nezdravé chování.
Hubnutí
Pokud je obtížné dosáhnout cílů v oblasti hubnutí, je vhodné vyřadit z jídelníčku právě čokoládu. I její vysazení na jeden měsíc vám pomůže snížit příjem cukru a kalorií, což povede ke snížení nadváhy.
V potravinách a nápojích se často skrývá přidaný cukr. Obzvláště hojně je obsažen v čokoládě. Proto může být obtížné sledovat, kolik cukru člověk za den snědl. Pokud snížíte příjem přidaného cukru, můžete rychleji zhubnout a zlepšit své zdraví.
Zapomenete, jaké je pálení žáhy
Údaje ze studie zobrazitže třetina Američanů ve Spojených státech zažívá každý týden nepříjemné příznaky pálení žáhy. Při pomyšlení na tento problém se vám okamžitě vybaví smažená jídla, pálivé omáčky nebo alkohol. Ve skutečnosti je však viníkem pálení žáhy také čokoláda. Odborník na výživu McEvoy odhalil, že čokoláda může vyvolat nebo zhoršit příznaky pálení žáhy. A čím je výrobek sladší, tím více problémů způsobuje.
Spánek se zlepší
Pokud jíte čokoládu odpoledne, může se vám večer hůře usínat. Podle odborníka na výživu Daniela McEvoye je to proto, že výrobek obsahuje kofein, který vás udržuje vzhůru. Ačkoli je kofein s mírou přijatelný, lidé obvykle pijí kávu ráno, zatímco čokoládu si mohou dopřávat po celý den.
Podle McEvoye také kofein přispívá ke vzniku úzkosti. Pokud ho tedy snížíte nebo úplně přestanete pít, můžete se cítit uvolněněji.
Zvyšte emoční uvědomění
Pokud se budete měsíc vyhýbat čokoládě, můžete si vypěstovat emoční uvědomění. A to pomůže zlepšit uvědomělé stravování. Doktorka Sylvia Gonsan-Bolli, certifikovaná lékařka pro obezitu a metabolické problémy, osobní trenérka životního stylu a generální ředitelka společnosti EmbraceYOU Weight & Wellness, říká, že to zná z první ruky – konzumace čokolády je snadný způsob, jak uklidnit nepříjemné emoce.
Vydržela 30 dní bez sladkostí, konkrétně bez čokolády, a věří, že jí to pomohlo zlepšit vědomé stravování. Když Sylvia nejedla čokoládu, měla pocit, že nepotřebuje určité potraviny ke zklidnění svých pocitů. Emocionální přejídání je dnes běžným problémem, který vede k obezitě.
Riziko nealkoholického ztukovatění jater (NAFLD) se sníží
Pouhá jedna tabulka mléčné čokolády obsahuje přibližně 24 g cukru. Pokud si ji dopřáváte několikrát týdně, je to téměř 200 g přidaného cukru za měsíc. V roce 2018 byla provedena následující studie studiekterá zjistila, že strava s vysokým obsahem cukru zvyšuje riziko vzniku nealkoholického ztukovatění jater. Pokud snížíte příjem čokolády, můžete zároveň snížit riziko vzniku tohoto onemocnění.
Snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění
В výzkumkterý byl publikován v časopise JAMA Internal Medicine 2014, zjistil přímou souvislost mezi konzumací velkého množství přidaného cukru (který dostáváme s čokoládou) a zvýšeným rizikem úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Pokud jednoduše nahradíte obvyklý kousek čokolády zdravější alternativou (ořechy, sušené ovoce) – můžete své riziko snížit.
Čokoládová čokoláda:
- Život se dramaticky změní: co by se stalo, kdybyste se na měsíc vzdali alkoholu
- Žádná káva: Co se stane s vaším tělem, když se na měsíc vzdáte tohoto nápoje.
- Třicet dní bez sladkostí: Co se stane s vaším tělem, když se na měsíc vzdáte cukru?