Masopust pro každého: pět variant palačinek, které si zamiluje každý

Špenátové palačinky na masopust. / © YouTubePalačinky s pomerančovým karamelem / © YouTubePohanková palačinka na masopust / © YouTubeBezlepkové palačinky na masopust / © YouTube

Maslenica je skvělým příkladem toho, jak se pohanský svátek přizpůsobil křesťanským tradicím. Před pokřtěním Kyjevské Rusi se v tomto období slavil den jarní rovnodennosti. A placky svým tvarem připomínají slunce. Přečtěte si v materiálu TSN.ua o palačinkách na Palačinkový den, které si můžete připravit.

Nyní je týden s palačinkami symbolem blížícího se jara a jeho oslavy se vážou k Velikonocům (slaví se osm týdnů před Zmrtvýchvstáním Páně). Proto každý rok připadá masopust na jiné datum. V roce 2025 se bude konat od 24. února. do 2. března. Jaké palačinky na masopust můžete připravit, abyste potěšili své příbuzné?

Tradiční (od Eugena Klopotenka)

Tradiční palačinky jsou houbovité a tenké. Nejčastěji se vychutnávají se sladkou náplní. Můžete do nich však dát mleté maso a podávat je s omáčkou ze zakysané smetany.

Eugen Klopotenko řekljak připravit tradiční palačinky na masopust.

Ingredience: 1:

  • 30 g mouky;
  • 340 ml mléka;
  • 2 vejce;
  • 2 lžíce slunečnicového oleje;
  • 2 lžíce cukru;
  • špetka soli.

Postup vaření:

  1. Pro získání chutných palačinek je velmi důležité dodržet celý recept. Nejprve je třeba připravit mouku. Je třeba ji prosévat. Pokud však použijete hrubou mouku nebo celozrnnou, můžete tento krok vynechat.
  2. Na těsto smíchejte sůl, vejce, rostlinný olej a cukr. Míchejte metličkou, dokud nevznikne hladké těsto. Přidejte prosátou mouku a znovu promíchejte.
  3. Nyní do směsi přidejte mléko. Přilévejte ho opatrně a po malých dávkách a směs neustále míchejte. Mělo by vzniknout dobře tekoucí tekuté těsto.
  4. Nechte těsto 10 minut odpočívat, vymažte pánev trochou oleje a vlijte do ní těsto a rozetřete ho po povrchu.
  5. Pečte po dobu jedné minuty z každé strany.

Špenát (Jamie Oliver)

Špenátové palačinky na Den palačinek. / © YouTube
Špenátové palačinky na masopust. / Foto: YouTube

Pokud chcete překvapit své příbuzné, můžete zkusit uvařit špenátové palačinky, jejichž recept je. sdílené Jamie Oliver.

Složení:

  • zralé avokádo;
  • 350 g cherry rajčátek;
  • 100 g špenátu;
  • 3 cibule;
  • 15 g čerstvého koriandru;
  • limetka;
  • olivový olej;
  • velké vejce;
  • šálek mouky;
  • šálek polotučného mléka;
  • 300 g tvarohu;
  • pálivá chilli omáčka.

Postup vaření:

  1. Na těsto je třeba smíchat mouku, vejce a mléko. Poté vyšleháme tvaroh, špenát, sůl a pepř do homogenní hmoty a přidáme k hlavní směsi.
  2. Rozehřejte pánev na střední teplotu, potřete ji rostlinným olejem a smažte palačinky z každé strany dozlatova.
  3. Předtím si můžete připravit náplň: avokádo rozkrojte na polovinu, odstraňte pecku, rajčata rozkrojte na čtvrtiny a vše dejte do velké mísy.
  4. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, čtvrtinu špenátu, špetku koriandru. Vše zalijte šťávou z jedné limetky. Zakápněte lžící olivového oleje, osolte a opepřete.
  5. Palačinky posypte sýrem, naaranžujte salát a pokapejte chilli omáčkou.

Palačinky s pomerančovým karamelem a likérem (od Lisy Glinské)

Palačinky s pomerančovým karamelem / © YouTube
Palačinky s pomerančovým karamelem / Foto: YouTube

Pokud chcete vyzkoušet něco sofistikovanějšího, můžete použít např. recept od Lisy Glinsky.

Složení:

  • 130 g mouky;
  • 20 g cukru;
  • 300 ml mléka;
  • 3 vejce;
  • kůra z jednoho pomeranče;
  • 60 g másla;
  • 50 ml pomerančového likéru (Cointreau);
  • sůl.

Pomerančový karamel:

  • 40 g cukru;
  • 20 g másla;
  • 20 ml likéru Cointreau;
  • filé, šťáva a blanšírovaná kůra ze dvou pomerančů.

Postup přípravy:

  1. Ve velké míse smíchejte vejce a cukr. Přidejte pomerančový likér a všechny suché přísady: sůl, mouku, kůru.
  2. Přidejte horké mléko a předem rozpuštěné máslo. Důkladně promícháme a smažíme na rozehřáté, olejem vymazané pánvi.
  3. Dále se připraví pomerančový karamel. K tomu se oddělí dužina pomeranče a rozkrojí se. Do pánve se nasype cukr. Je třeba počkat, až se rozpustí a vytvoří se karamelová příchuť.
  4. Přidáme rozpuštěné máslo a likér, počkáme několik vteřin, dokud se všechny ingredience nepromíchají, pak přilijeme pomerančovou šťávu, nakrájené pomeranče, kůru. Směs odpařujte na mírném ohni. Hotový karamel by měl mít konzistenci hustého sirupu.

Pohanková palačinka na Den palačinek pro vegany

Pohanková palačinka na masopust / © YouTube
Pohankové palačinky na masopust / Foto: YouTube

Pokud nekonzumujete živočišné produkty, můžete si připravit pohankové palačinky. Dnes existuje poměrně dost možností, jako např. recept od Jamieho Olivera.

  • 300 ml mandlového mléka;
  • 1 lžička vanilkového extraktu;
  • 75 g blanšírovaných mandlí;
  • 100 g pohankové mouky;
  • 100 g rýžové mouky;
  • 2 lžičky kypřícího prášku;
  • zralý banán;
  • olivový olej;
  • 350 g libovolných bobulí;
  • javorový sirup;
  • 4 polévkové lžíce řeckého jogurtu, pokud je to nutné.

Postup vaření:

  1. Nejprve je třeba smíchat vanilkový extrakt, mléko, mouku, mandle, prášek do pečiva a oloupaný banán. Vše rozšleháme mixérem nebo šlehačem na homogenní hmotu.
  2. Dobře rozehřejte pánev, vymažte ji rostlinným olejem.
  3. Na povrch pánve rozetřete 3 polévkové lžíce těsta, ihned vložte bobule, palačinku zakryjte dalšími 3 polévkovými lžícemi těsta. Smažte z obou stran dozlatova. Před podáváním můžete pokapat řeckým jogurtem.

Bezlepkové palačinky (podle Jamieho Olivera)

Bezlepkové palačinky na masopustní týden / © YouTube
Bezlepkové palačinky na svátek Svatodušních svátků / Foto: YouTube

Není nutné odepírat si v potěšení lidem s celiakií. Můžete si například vařit . Skvělá verze rychlých bezlepkových palačinek Jamieho Olivera.

Složení: 1:

  • velké vejce;
  • 250 g bezlepkové mouky;
  • 300 ml mléka;
  • olivový olej;
  • mořská sůl.

Postup vaření:

  1. Ve velké míse smíchejte vejce, hrnek mléka, bezlepkovou mouku a špetku soli. Šlehejte, dokud směs nebude hladká.
  2. Smažte na rozehřáté pánvi (na středním ohni), kterou předem potřete rostlinným olejem. Palačinku smažte 1-2 minuty z každé strany.

Tyto palačinky můžete podávat s libovolnou oblíbenou náplní: ovocem, jogurtem, medem atd.

  • Maslenica 2023: kdy začíná a jak dlouho trvá tento svátek, tradice ukrajinského lidu
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: