Každý by měl vědět, kolik vajec denně může sníst a jak je zdravěji připravit.

Slepičí vejce je dobré jíst. Jsou bohatá na bílkoviny, vitaminy A a B, obsahují kyselinu listovou a omega-3. Jako každý jiný produkt by se však neměla jíst příliš často. Přečtěte si v materiálu TSN.ua, kolik vajec denně můžete sníst a jak je připravit, aby byla užitečnější.

Podle lékařů, pokud člověk vede aktivní životní styl, neměl by mít otázku, jak často můžete jíst vejce. Pokud však ne, měl by se nad tím zamyslet, aby sobě a svému zdraví neuškodil.

Kolik vajec lze denně sníst: smažená a vařená vejce

Předpokládá se, že člověk, který pravidelně necvičí, může sníst 2-3 vejce denně, ale ne více než šest týdně. Sportovci to mohou zvýšit na šest denně. Lékaři zde však doporučují konzumovat pouze vaječný bílek.

Lidé s vysokou hladinou cholesterolu a alergií musí být s konzumací vajec opatrní. Například v prvním případě lékaři doporučují jíst pouze žloutky.

Pokud si hlídáte váhu, měli byste mít na paměti, že jsou považována za kalorický výrobek (na 100 g – 157 kcal).

Co je rozhodně lepší nedělat, je jíst smažená vejce každý den. Jednak existuje mnoho variant jejich přípravy. Za druhé, smažená vejce jsou považována za nejškodlivější pokrm z tohoto výrobku. Uvádí to dokonce i Národní zdravotní služba ve Velké Británii.

Kolik vajec denně může dítě sníst

Děti mohou denně sníst více vajec než dospělí. Je to dáno tím, že jsou aktivnější, více se hýbou a vydávají hodně energie. Proto všechny metabolické procesy v jejich těle probíhají rychleji.

Než dáte dítěti vejce, měli byste zkontrolovat, zda není na tento výrobek alergické. Nedoporučuje se také podávat dětem vařená nebo syrová vejce, protože jsou pro mladý organismus špatně stravitelná a obsahují látky, které potlačují základní činnost trávicích enzymů.

Jak vařit vejce, aby byla zdravější

Odborníci na zdravou výživu jsou přesvědčeni, že nejužitečnější jsou vejce vařená (bez soli). Smažená jsou kalorická, protože se připravují na živočišném tuku nebo rostlinném oleji. Například vejce uvařená natvrdo mají 160 kcal na 100 g, zatímco smažená vejce mají 200 kcal. A také nejsou tak užitečná, protože při smažení se ztrácí většina vitaminů a minerálních látek a stávají se jen zdrojem cholesterolu.

Rozdíl je také v tom, jak přesně vařené vejce připravit – natvrdo nebo naměkko. Zde je odpověď jednoznačná – vhodnější je pokrm, ve kterém žloutek zůstane tekutý (pošírované, „v sáčku“). Pokud tedy máte přesto rádi vejce natvrdo a na měkko, zvolte druhou možnost.

Vejce na bázi vajec:

  • Jediný produkt, který vám pomůže zhubnout: autoritativní odborník na výživu řekl, co jíst k snídani
  • Ráno nebo večer: Kdy je nejlepší jíst vejce natvrdo?
  • Nebudete tomu věřit: takhle rychle se dá oddělit žloutek od bílku.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: