Slunečnicový olej je jedním z nejoblíbenějších rostlinných olejů, který se používá při smažení jakýchkoli pokrmů.
Odborníci na bezpečnost potravin uvádějí, že slunečnicový olej má vysoký bod zakouření, takže v kombinaci s některými produkty mohou vznikat zdraví nebezpečné látky – aldehydy. Prozradíme vám, které pokrmy je lepší na slunečnicovém oleji nevařit, protože si tím zkazíte nejen chuť pokrmu, ale také nivelizujete všechny prospěšné vlastnosti výrobků.
Jaká jídla by se neměla vařit na slunečnicovém oleji: rady odborníků
- Olivy. Tento produkt se obvykle používá v marinované formě a lze z něj také připravit omáčky k masu nebo těstovinám. Olivy by se však neměly smažit ve slunečnicovém oleji, protože se tím mění struktura a chuť výrobku.
- Ryby obsahuje vitamíny, minerály, bílkoviny a omega-3 polynenasycené mastné kyseliny, a proto je považována za jednu z nejvýživnějších potravin. A pokud smažíte ryby na slunečnicovém oleji, mohou se vlivem vysokých teplot tvořit škodlivé sloučeniny. Profesionální kuchaři doporučují smažit ryby na másle nebo olivovém oleji, aby se v nich zachovaly všechny užitečné mikroprvky. A pokud rybu upečete v troubě, bude ještě výživnější a zdravější.
- Mořské plody – mušle, krevety, chobotnice a chobotnice se nedoporučuje smažit ve slunečnicovém oleji. Mořské plody mají jemnou strukturu bílkovin a vynikající chuť. Při smažení ve slunečnicovém oleji vznikají aldehydy, které kazí nejen chuť pokrmu, ale také nivelizují všechny prospěšné látky mořských plodů. Profesionální kuchaři doporučují připravovat mořské plody pokud možno na otevřeném grilu.
Proč jsou palačinky tvrdé a husté: jak se tomuto problému vyhnout
Co přidat do hrnce při vaření knedlíků, aby byly mnohonásobně chutnější
Kynuté těsto rychle vykyne, bude lehké a sypké: přidejte tuto přísadu.