Káva je nejoblíbenějším nápojem. Málokdo však ví, že se objevila už dávno a téměř každý národ na světě má své vlastní tradice přípravy lahodné kávy. Jak si připravit lahodnou kávu doma – se dočtete v materiálu TSN.ua.
Trocha historie – kdy káva vznikla a odkud tento oblíbený nápoj pochází
Každý národ má své vlastní legendy týkající se původu kávy a prvního seznámení s tímto nápojem. Jednou z nejoblíbenějších, také všeobecně přijímaných a autentických, je příběh pastýře z provincie Kaffa, který začal aromatický nápoj připravovat poté, co viděl, že jeho kozy jsou díky pojídání listů podivuhodné rostliny čipernější a živější. Pastýř nasbíral listy a připravil z nich odvar. Poté, co ho vypil, nechtěl celou noc spát.
Většina badatelů se shoduje, že káva pochází z provincie Kaffa. Zpočátku se nápoj vyráběl ze syrových zrn, která se dlouho máčela ve vodě. Chutí připomínal spíše víno. Nakonec se zrna začala pražit a při tomto procesu se používala voda. Horký nápoj se však stal oblíbeným až po nějaké době.
Jak kávu připravují různé národy světa
Jak připravují kávu různé národy světa? / Foto: Pexels
Každé ráno mají lidé na celém světě stejný rituál: probudí se a pak si jdou připravit a nakonec vychutnat šálek aromatické kávy. Jediné, čím se obyvatelé různých zemí liší, je tradice přípravy oblíbeného nápoje. Pojďme si povědět o těch nejzvláštnějších z nich:
- Turecko – ochucená turecká káva (Türk kahvesi) se vaří ve speciálních konvicích na kávu zvaných „cerve“. Používají se pouze jemně mletá zrna, která se vaří při nízké teplotě. Do turecké kávy se často přidává špetka soli a vhazuje se do ní kostka ledu, aby se nápoj rychleji ochladil, dokud je horký. Káva se podává s kávovou sedlinou, která se pomalu usazuje na dně šálku.
- Finsko – Finové podávají kávu (Kaffeost) s kostičkami tvarohu zvanými juustoleipä. Ačkoli tato tradice může znít poněkud zvláštně, je tato chuťová kombinace docela zajímavá. Průměrný Fin vypije denně 9 šálků kávy, takže právě tento nepříliš silný nápoj je v této zemi nejoblíbenější.
- Keňa – Kromě základních ingrediencí (voda, káva, cukr) přidávají Keňané do nápoje místní koření a pálivé papričky. Káva se zde připravuje v turbanech.
- Austrálie – Australané připravují nápoj, který silně připomíná latté, a říkají mu Flat White. K jeho přípravě je potřeba panák silného espressa a dobře našlehané horké mléko. Tato kombinace se vyznačuje jemnou chutí.
- Malajsie – nejoblíbenější kávový nápoj (Yuanyang) se může pít jak studený, tak horký. Jedná se o tři díly silné černé kávy a sedm dílů národního mléčného čaje (směs černého čaje a mléka).
- Egypt – v této zemi se káva vyrábí pouze ze dvou surovin (kávových zrn a vody). Voda se přivede k varu, přidá se mletá káva a pěna, která se během procesu vaření objeví na povrchu, se nalije do šálků. Postup se opakuje třikrát. Poté kávu i s usazeninou přelijte do šálků.
- Řecko – v roce 1957 vynalezl zástupce společnosti Nescafe skvělý nápoj, který se stal skutečným symbolem Řeků – Frappe. Připravuje se v letním období smícháním instantní kávy, našlehaného mléka a kostek ledu.
- Mexiko – Mexičané tradičně vaří ochucenou kávu se skořicovou tyčinkou a podávají ji v hliněném šálku s hrudkou cukru. Podle místních obyvatel je to právě hlína, která zvýrazní plnou chuť kávových zrn.
- Itálie – Pokud jde o pravé italské espresso, plátek citronu je nutností. Italové věří, že citrusové plody pomáhají zvýraznit sladkost kávy.
- Saúdská Arábie – Stejně jako v jiných arabských zemích se i zde káva ochucuje celou řadou různých druhů koření (od kardamonu po zázvor a šafrán). A aby se zjemnila trpká chuť nápoje, podávají ji se sušenými datlemi.
Zajímavosti o kávě, které možná nevíte
Zajímavá fakta o kávě / Foto: Pexels
- Skandinávské národy pijí více kávy – podle Mezinárodní organizace pro kávu se právě ve skandinávských zemích pije tento energetický nápoj nejčastěji (v čele je Finsko – v průměru se zde vypije asi 12 kg kávy ročně).
- Nejdražší káva na světě se získává ze stolice – půl kilogramu kávových zrn kopi luwak, která projdou trávicím ústrojím malého zvířete (asijské palmy civet) a tam se fermentují, může stát asi 700 dolarů. Další ceněná káva, černá slonovina, stojí ve Spojených státech 85 dolarů za 35 gramů. Zrna pro tento nápoj se ručně sbírají ze stolice thajských slonů.
- Káva je vlastně třešeň – zrna, ze kterých se káva vyrábí, jsou pražená semena kávové třešně.
- Lidé často jedí kávu, aniž by si to uvědomovali – mnoho výrobců používá zbytky kávových bobulí k výrobě mouky. Ta se pak používá k výrobě koláčů, čokolády, omáček, chleba a přidává se do energetických tyčinek.
- Existují pouze dva druhy kávy – arabica (původní kávová zrna objevená v Etiopii) a robusta (má vyšší obsah kofeinu a hořčí chuť).
- Káva byla původně vínem – její první název (qahwahu) pochází z názvu vína v Jemenu, kde se rostlina začala pěstovat v 15. století.
Jak si připravit kávu doma: zajímavý recept na kávu po beduínsku.
Jak si doma připravit beduínskou kávu / Foto: Pexels
Budete potřebovat následující ingredience:
- 20 g mleté světle pražené kávy (můžete použít jakoukoli kvalitní přírodní kávu);
- 200 ml čištěné vody;
- 3-4 g mletého kardamonu.
Kávu a kardamom důkladně promíchejte, umelte najemno, ale ne na prach (lepší je použít ruční mlýnek). Směs nalijte do turba, přidejte vodu. Vezměte pánev a na dno nasypte písek tak, aby v něm turba mohla být ponořená 2-2,5 cm, dejte na mírný oheň. Časem se písek zahřeje, takže po několika hodinách je třeba turka vyjmout a položit na něj. Tímto způsobem můžete zpomalit vaření vody.
Nápoj se vaří přibližně 8-10 hodin. Pokud vidíte, že po 8 hodinách tekutina stále není mastná, měli byste ve vaření pokračovat.
Káva po beduínsku je velmi silná, proto se nedoporučuje starším lidem, dětem, těhotným ženám a osobám s poruchami kardiovaskulárního systému.
V poušti beduíni „louhují“ kávové turnikety ve sluncem rozpáleném písku až 10 hodin. A hostitel se vždy napije jako první. Tím svým hostům ukazuje, že v kávě nejsou žádné jedovaté látky.
- Jak připravit kávu v turbu: podrobný návod
- Pokud vás nudí obyčejná káva: koření a produkty, které dokonale vychutnají aromatický nápoj.
- Chutná instantní káva – výhody a škody: šest kroků, které zachrání váš oblíbený nápoj