Mnoho lidí se mýlí: jaký je rozdíl mezi koriandrem, petrželí a celerem?

Na první pohled se může zdát, že celer, petržel a koriandr jsou stejné, ale je to klamný pocit. Rozdíly jsou poměrně značné: v použití, chuti i vůni.

Vzhled zeleně

Koriandr má mírně zpeřené a dlouhé listy, zatímco petržel má o něco kratší a tmavě zelené listy. Kromě toho má koriandr kulatější listy, zatímco petržel má listy špičaté.

Celer se vyznačuje dlouhými a úzkými stonky. Jsou mnohem delší než u petržele nebo dokonce koriandru.

Jak jíst celer, petržel a koriandr

Nejčastěji se koriandr a petržel používají k dekoraci různých pokrmů. Zejména do salátů. Celer však kromě dekorativní funkce může být i samostatným pokrmem nebo hlavní ingrediencí. Dokonale si zachovává svou chuť a vůni i po tepelné úpravě.

Jak celer, tak petržel a koriandr se často používají do polévek pro zvýraznění jejich chuti.

Jak je užitečná petržel, koriandr a celer

Ve 100 g petržele je 23 kalorií, respektive v koriandru 26 kalorií a v celeru 16 kalorií.

Pokud budeme hovořit o množství bílkovin v těchto druzích zeleně, ve 100 g petržele je to 2,97 g, koriandru – 3,52 g a celeru – 0,69 g. To znamená, že zde je přínos koriandru zřejmý.

Pokud mluvíme o vůni a chuti, můžeme říci, že koriandr má intenzivní citronovou chuť a poměrně vytrvalé aroma.

Naproti tomu petržel má jemnou a delikátní chuť.

  • Ukazuje se, že stále ne všichni vědí: pohanku je nutné před vařením omýt.
  • Doporučuje se jíst pravidelně: vědci jmenovali nejužitečnější ovoce.
  • Šťáva, nektar nebo ovocný nápoj: jaký je mezi nimi rozdíl a co je lepší pít
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: