Na první pohled se může zdát, že celer, petržel a koriandr jsou stejné, ale je to klamný pocit. Rozdíly jsou poměrně značné: v použití, chuti i vůni.
Vzhled zeleně
Koriandr má mírně zpeřené a dlouhé listy, zatímco petržel má o něco kratší a tmavě zelené listy. Kromě toho má koriandr kulatější listy, zatímco petržel má listy špičaté.
Celer se vyznačuje dlouhými a úzkými stonky. Jsou mnohem delší než u petržele nebo dokonce koriandru.
Jak jíst celer, petržel a koriandr
Nejčastěji se koriandr a petržel používají k dekoraci různých pokrmů. Zejména do salátů. Celer však kromě dekorativní funkce může být i samostatným pokrmem nebo hlavní ingrediencí. Dokonale si zachovává svou chuť a vůni i po tepelné úpravě.
Jak celer, tak petržel a koriandr se často používají do polévek pro zvýraznění jejich chuti.
Jak je užitečná petržel, koriandr a celer
Ve 100 g petržele je 23 kalorií, respektive v koriandru 26 kalorií a v celeru 16 kalorií.
Pokud budeme hovořit o množství bílkovin v těchto druzích zeleně, ve 100 g petržele je to 2,97 g, koriandru – 3,52 g a celeru – 0,69 g. To znamená, že zde je přínos koriandru zřejmý.
Pokud mluvíme o vůni a chuti, můžeme říci, že koriandr má intenzivní citronovou chuť a poměrně vytrvalé aroma.
Naproti tomu petržel má jemnou a delikátní chuť.
- Ukazuje se, že stále ne všichni vědí: pohanku je nutné před vařením omýt.
- Doporučuje se jíst pravidelně: vědci jmenovali nejužitečnější ovoce.
- Šťáva, nektar nebo ovocný nápoj: jaký je mezi nimi rozdíl a co je lepší pít