V dnešní kultuře je rozšířen názor, že pro optimální zdraví by si lidé měli rozdělit denní stravu do tří velkých jídel – snídaně, oběda a večeře.
Toto přesvědčení je do značné míry odvozeno od kultury a raných epidemiologických studií. V poslední době začali odborníci své názory měnit a domnívají se, že nejlepším řešením pro prevenci chronických onemocnění a pro snížení hmotnosti mohou být menší, ale častější jídla. V důsledku toho stále více lidí mění své stravovací návyky ve prospěch několika malých jídel během dne.
Zatímco některé studie tato doporučení podporují, jiné neprokazují žádný významný přínos. Ve skutečnosti některé studie naznačují, že je možná zdravější jíst tři velká jídla.
Proč je dobré jíst dvakrát nebo třikrát denně?
Malá a častá jídla jsou často považována za univerzální lék na obezitu a mnoho lidí věří, že jídlo každé 2-3 hodiny pomáhá urychlit metabolismus. Některé studie však ukazují, žeže méně častá velká jídla mohou mít větší vliv na termický účinek jídla. Ačkoli výsledky studií na běžné populaci jsou nejednotné, někteří odborníci naznačují, že pro sportovce mohou být častá malá jídla prospěšná.
Lidé, kteří jedí častěji, mají pravděpodobně kvalitnější výživu. Konkrétně ti, kteří jedí alespoň třikrát denně, mají vyšší příjem zeleniny, zeleniny, luštěnin, ovoce, celozrnných výrobků a mléčných výrobků. Pravděpodobně také konzumují méně sodíku a přidaných cukrů.
Podobné je to i v tomto případě, Studie z roku 2020publikovaná v časopise British Journal of Nutrition zjistila, že zvýšení frekvence stravování – přibližně tři jídla denně – je spojeno s lepší kvalitou stravy. Výzkumníci zjistili, že frekvence svačin a kvalita stravy se liší v závislosti na tom, co člověk svačí.
Komu by prospělo jíst častěji, ale menší porce
Malé časté porce jídla mohou být prospěšné pro lidi, kteří:
- pociťují rychlý pocit sytosti;
- se snaží přibrat na váze;
- mají gastroparézu;
- trpí gastrointestinálními příznaky, jako je nevolnost, zvracení nebo nadýmání břicha.
Pokud je vaším cílem zhubnout, je důležité věnovat pozornost velikosti porcí. Dbejte na to, abyste nepřekročili svou denní kalorickou potřebu, a rozdělte ji mezi množství zkonzumovaného jídla. Pokud například potřebujete k udržení své hmotnosti 1 800 kalorií a rozhodnete se jíst šest malých jídel denně, mělo by každé jídlo obsahovat přibližně 300 kalorií.
Komu se doporučuje jíst větší porce, ale dvě až tři jídla denně.
Lidé, kterým prospívají tři velká jídla denně:
- Ti, kteří mají potíže s kontrolou porcí;
- ti, kteří nejedí vědomě;
- lidé s aktivním programem, kteří nemají čas připravit si každý den několik zdravých malých jídel.
Je důležité dbát na kvalitu jídla a upřednostňovat plnohodnotné potraviny. Méně jídel znamená méně příležitostí k získání potřebných živin.
- Longevity doporučuje jíst právě tento produkt každý den: je levný, ale má mnoho výhod.
- Tři polévky, které vám pomohou shodit přebytečná kila: přesně to, co po svátcích potřebujete
- Takhle to dělaly naše babičky: jak udělat dokonalé palačinky – tajemství z kuchařky z roku 1950