Zvláštní vůně a palčivá chuť cibule může vést nejen k slzám při vaření, ale také kazí chuť hotového pokrmu. Tento problém však lze vyřešit. Jak se zbavit hořkosti cibule?
Proč je cibule lakomá
Hořkost cibule je způsobena nedostatkem vláhy a fosforečných hnojiv při pěstování. Chuť ovlivňuje také doba sklizně: mezi zahrádkáři se traduje, že podzimní cibule jsou „zlejší“ než letní. Klíčovým faktorem však stále zůstává odrůda.
V žahavé a hořké kořenové zelenině je více fytoncidů. Tyto látky zabraňují množení různých chorob a hnilob, takže takové odrůdy jsou lépe uchovatelné a mohou bez problémů přečkat zimu.
Jak se rychle zbavit hořkosti cibule: devět způsobů
- Vroucí voda – nakrájenou zeleninu vložte do cedníku a zalijte vroucí vodou. Poté ji nezapomeňte opláchnout pod tekoucí studenou vodou. Tento způsob je nejvhodnější, pokud potřebujete odstranit hořkost červené cibule. Mějte však na paměti, že po spaření se její barva změní na špinavě šedou. Je velmi důležité, abyste cibuli nenechávali ve vroucí vodě příliš dlouho, jinak přestane být křupavá.
- Velmi studená voda – nakrájenou cibuli vložte do hluboké nádoby a zalijte ji studenou vodou. Pro zvýšení účinku můžete přidat několik kousků ledu. Je důležité, aby voda cibuli zcela zakryla. Nechte ji 15-20 minut stát a poté tekutinu slijte. Tuto metodu by si měli osvojit ti, kteří nevědí, jak odstranit hořkost cibule do salátu. Pouze tak se zachová struktura zeleniny a nezmění se její chuť.
- Sůl – Smíchejte tence nakrájenou cibuli se solí tak, aby byla rovnoměrně rozprostřena. Nechte působit 15 minut a poté opláchněte vodou. Sůl můžete také zředit ve vodě, vložit do ní nakrájenou cibuli a nechat 10-15 minut působit, poté scedit. Čím tenčí plátky cibule nakrájíte, tím více hořkosti sůl odstraní. Nezapomeňte, že výrobek je nyní osolený.
- Citronová šťáva – pokud je cibule hodně, můžete smíchat lžíci citronové šťávy se 100 ml vody, zalít nakrájenou kořenovou zeleninu a nechat 20-30 minut působit. Poté nezapomeňte opláchnout vodou. Pokud připravujete pokrm a potřebujete ošetřit malé množství cibule, můžete jednoduše přidat neředěnou citronovou šťávu na 10-15 minut a poté opláchnout.
- Ocet – Jak odstranit hořkost cibule octem: nejprve zřeďte 2 lžičky octa ve 200 ml vody, roztokem zalijte nakrájenou cibuli a nechte 30 minut působit. Ocet odstraní hořkost, ale zároveň dodá pokrmu specifickou vůni. Proto je tato metoda vhodná pouze pro masité pokrmy.
- Mikrovlnná trouba – nakrájenou cibuli vložte do malé nádoby, kterou lze vložit do mikrovlnné trouby, a zalijte ji malým množstvím vody. Nastavte maximální výkon a čas na 15 sekund. Můžete přidat trochu soli. Poté nezapomeňte cibuli opláchnout. Aby si zelenina zachovala více vitamínů, můžete vodu nepřidávat, ale pak se čas zkrátí na 10 sekund.
- Passionfoods – Na pánvi rozehřejte trochu oleje, nakrájejte cibuli na malé kostičky a na mírném ohni ji osmahněte dozlatova. Pokud je v ní přebytečný tuk, je lepší se ho zbavit. V této podobě by se cibule měla přidávat do teplých salátů.
- Teplá voda – Cedník s kořenovou zeleninou vložte na 45 sekund pod tekoucí horkou vodu.
- Chladnička – nakrájenou cibuli uložte na několik hodin do lednice a mísu přikryjte víkem. Na 3-4 minuty je můžete dát do mrazáku.
- Když není koláč upečený: proč a co dělat
- Křehké plátky s křupavým povrchem: jednoduchý trik, jak nahradit mouku při smažení ryb.