Nepřilnavá pánev se používá k přípravě choulostivých potravin. Často se nastavuje na střední nebo nízkou teplotu. Existují potraviny, které by se na nepřilnavé pánvi neměly připravovat vůbec.
Díky nepřilnavé pánvi můžete snadno připravovat pokrmy, které se na jiných površích často připalují. Zejména takové nádobí musí být používáno u některých výrobků.
Vejce
Na takové pánvi je lepší připravovat omelety nebo míchaná vajíčka, protože tyto pokrmy se rozhodně nepřipalují ani nepřichytávají k povrchu. Žádné množství oleje nepomůže jiným typům pánví konkurovat nepřilnavému povrchu.
Lívance nebo palačinky
Aby bylo jídlo dokonale propečené, je třeba ho během smažení rychle obracet. S tím vám pomůže nepřilnavá pánev. Na takovém povrchu stěrka snadno zachytí těsto a palačinky se při obracení nebudou trhat.
Mořské plody
Ryby s jemnou strukturou by se měly připravovat pouze na nepřilnavé pánvi, aby se při smažení nepřichytily a nerozpadly. Losos nebo tuňák by se také měly přednostně připravovat na nepřilnavé pánvi, i když jsou masitější, takže lze použít nerezovou nebo litinovou.
Sýrové pokrmy
Sýr se často lepí na horký povrch, takže sendviče s tímto výrobkem nebo quesadilly je lepší připravovat právě na nepřilnavém povrchu. Pak se nepoškodí ani jeden kousek chutného pokrmu.
Ořechy
K opékání ořechů můžete použít nepřilnavou pánev. Na takovém povrchu se snadno míchají, takže dosáhnete rovnoměrného opečení rychleji (zejména ve srovnání s troubou).
Co na pánvi s nepřilnavým povrchem nevařit
Nepřilnavé pánve nevydrží vysoké teploty (s výjimkou některých moderních modelů), proto se na nich takové potraviny nevaří:
- maso – K pečení masa potřebujete vysoké teploty, které jsou pro tento povrch kontraindikovány, a také steak nedostane tak chutnou a příjemnou kůrku, proto je lepší použít nerezovou ocel nebo litinu;
- přísady s kyselinou – téměř všechny kyselé potraviny (citrusové plody, rajčata, víno atd.) opotřebovávají nepřilnavý povlak pánve, takže se časem stává méně účinným a dokonce i zdraví nebezpečným.
Je třeba také poznamenat, že většinu nepřilnavých pánví nelze používat v troubě. Nevydrží totiž vysoké teploty. Chcete-li zjistit, zda lze vaše nádobí používat v troubě, podívejte se na informace výrobce.
- Jen šest potravin: co musíte jíst, abyste vstřebávali vápník
- Vydrží čerstvé až 50 dní: Jak doma skladovat různé bylinky?