Poradíme vám, jak uvařit rýži, aby byla křehká, chutná a zdravá. Jak vařit dlouhozrnnou, kulatou, hnědou a divokou rýži. Jak vařit rýži v multicookeru, jak vařit rýži na sushi.
Základ všeho: příprava rýže
Pokud vás zajímá otázka, jak uvařit rýži, aby se rozpadlaJe důležité si uvědomit, že kroupy se musí nejprve správně uvařit. A zde vám pomůže následující návod:
- Rýži 5-7krát propláchněte pod tekoucí vodou. Tímto způsobem snížíte množství škrobu, který je příčinou mimořádné lepivosti hotového pokrmu. Chcete-li si oplachování rýže zjednodušit, použijte síto.
- Chcete-li rýži uvařit dvakrát rychleji, můžete ji před vařením namočit do čisté vody a nechat ji 40-60 minut odstát. V tomto případě budete muset během vaření přilévat méně tekutiny, aby uvařená rýže nebyla příliš lepkavá.
- Pokud připravujete rizoto nebo vaříte rýži na sushi, neměli byste kroupy příliš dlouho proplachovat. Stačí jedno nebo dvě opakování
Nádobí na vaření
- Pro vaření rýže je třeba zvolit správné nádobí. Hlavní je zde přítomnost pokličky. Koneckonců se doporučuje vařit ji v plně uzavřené nádobě.
- Aby byla teplota uvnitř rovnoměrně rozložena, vezměte si na rýži hrnec, velkou pánev nebo pánev na smažení se silným dnem. Pokud potřebujete uvařit kroupy na pilaf, pak byste měli zvolit kotlík.
- Skvělou volbou pro přípravu krupicové rýže je tlakový hrnec nebo parní hrnec Multicooker. Tyto moderní přístroje změnily chápání způsobu vaření rýže při zachování všech jejích cenných vlastností.
Jak vařit rýži v tlakovém hrnci multicooker?
- V první řadě je třeba vybrat správný druh rýže. V tomto případě je nejlepší rýže vařená v páře nebo dlouhozrnná.
- Nejprve ji musíte propláchnout. Tímto způsobem získáte v multicookeru určitě křehkou rýži.
- Dalším důležitým bodem je poměr rýže a vody.
- Na dva šálky rýže budete potřebovat 4 šálky tekutiny.
- Nezapomeňte do ní najednou přidat sůl, oblíbené koření a malý kousek másla.
- Pro přípravu rýže v multicookeru doporučujeme použít režim „Pilaf“.
Jak vařit rýži: poměry vody a zrn
Jak uvařit rýži: kolik vody je potřeba / Foto: Pexels
Ne každá hostitelka ví, jak správně uvařit rýži, aby byl pokrm křehký a chutný. Tradičně pro rýži jsou poměry následujícíNa 1 šálek zrna se spotřebují 2 šálky vody. Ne vše je však tak jednoznačné, protože je třeba věnovat pozornost druhu rýže. Pro každý druh rýže by měl být poměr rýže a vody následující:
- vařená v páře – 1 šálek rýže na 2 tekutiny;
- dlouhozrnná – 1 šálek rýže vyžaduje 1,5 až 2 šálky vody na 1 šálek krupice;
- divoká – 1 šálek rýže vyžaduje 3 šálky tekutiny;
- hnědá – 1 šálek rýže vyžaduje 2,5 až 3 šálky vody;
- kulatá – stejný poměr rýže a vody jako u hnědé rýže;
- rýže basmati – na jeden šálek rýže připadá 1,5 šálku vody;
- jasmínová rýže – na 1 šálek rýže je třeba 1,5-1,7 tekutiny.
Hospodyňky často zajímá, jak se vaří tekutá rýžová kaše na mléce. K tomu je třeba zvýšit množství vody na 6 šálků. A pro přípravu rýže na sushi, která by měla být poměrně viskózní, je třeba na jeden díl zrn vzít alespoň 4 šálky vody.
Jak dlouho vařit rýži v závislosti na odrůdě
Otázka týkající se, jak dlouho vařit rýžiaby byla křehká a chutná, zajímá každého. Hlavní roli zde hrají druhy rýže:
- Dlouhá nebo bílá kulatá rýže by se měla vařit asi 20 minut;
- hnědá nebo hnědá rýže se vaří 30-40 minut;
- divoká rýže by se měla vařit nejméně 60 minut;
- a rýže vařená v páře se může vařit 20-30 minut.
Neméně důležitým faktorem ovlivňujícím délku vaření rýže je zvolené nádobí. Pokud použijete hrnec, běžná bílá rýže se v něm bude vařit asi 20 minut, ale na pánvi bude hotová za 15 minut. Pokud budete rýži vařit v multifunkčním hrnci, bude doba vaření minimálně půl hodiny.
Jak uvařit rýži na sushi
Jak uvařit rýži na sushi / Foto: Pexels
Nejdříve je třeba zvolit odrůdu. Rýže na sushi by měla být lepkavá, ale ne jen rozvařená rýžová kaše. Nejlepší jsou druhy s vysokým obsahem škrobu, například kulatozrnná rýže. Jak ji uvařit? V první řadě nezapomeňte na propláchnutí zrn. To provádějte pouze ve studené vodě, protože horká voda může rýži zkazit, protože z ní vyplaví všechen potřebný škrob.
Jak uvařit rýži na sushi – následující pokyny vám pomohou:
- Před vařením rýže na sushi je třeba ji také krátce namočit. Tím se zrna stanou ještě měkčími.
- Zalijte ji vodou v poměru 1:1 a nechte ji 15 minut odstát.
- Rýži na sushi uvařte ve stejné vodě, ve které jste ji namočili.
- Vezměte si hrnec se silným dnem a nezapomeňte na nízkou teplotu – rýže se pak nepřipálí.
- Během vaření nezvedejte pokličku, jinak se skupina rýže příliš rozvaří.
- Jak dlouho vaříte rýži na sushi? Obvykle to netrvá déle než 20 minut.
- Poté je třeba vypnout ohřev a rýži nechat pod pokličkou dalších 10 minut.
Pokud se pokoušíte uvařit tento japonský pokrm poprvé a nevíte, jak uvařit rýži na sushi, je dobré si uvědomit, že proces chlazení je velmi důležitý. Mělo by se provádět v dřevěné nebo skleněné míse.
Je také nutné nejen vědět, jak uvařit rýži na sushi, ale také připravit speciální zálivku z rýžového octa, cukru a soli, která pomůže vychladlým zrnkům dobře držet tvar a nerozpadat se.
Jak uvařit rýži na přílohu: dva způsoby
Jak uvařit rýži / Foto: Pexels
Existuje mnoho způsobů vaření rýže. TSN.ua se rozhodl povědět o dvou, které jsou mezi hostitelkami nejoblíbenější.
Tradiční
Tato metoda je vynikající vhodné pro dlouhozrnnou nebo kulatou rýžiPokud ji budete používat jako přílohu. Na přípravu tří porcí pro rodinu budete potřebovat:
- 1 šálek rýže;
- 1,5 šálku vody;
- sůl a máslo.
Postup je následující:
- Nejprve se do nádoby nalije voda a přivede se k varu.
- Nezapomeňte rýži propláchnout pod tekoucí vodou, dokud nezprůhlední.
- Když se voda vaří, měla by být osolená a rýže by měla být přidána do hrnce.
- Poté ztlumíme oheň, hrnec přikryjeme pokličkou a počkáme, až se tekutina zcela odpaří (asi 20 minut).
- Poté vypněte plotýnku a nechte uvařenou rýži 10 minut pod pokličkou.
- Nezapomeňte ji ochutit máslem.
- Aby rýže nebyla křehká, nedoporučuje se během vaření otevírat víko a kroupy míchat.
Jak vařit rýži v páře? Po 20 minutách, kdy se voda vyvaří, můžete pokličku sejmout a kaši ihned přendat na talíře.
Tento způsob je vhodný i pro hnědou rýži. Doba vaření však bude delší – až 35 minut.
Pražení v oleji
Tato metoda lze použít s jakýmkoli druhem rýžeale nejlepší je jasmínová a basmati. Samotný olej dělá pokrm velmi křehkým. Je třeba vzít šálek rýže, 1,5 šálku vody, máslo nebo olivový olej. Postup, jak uvařit chutnou rýži s předsmažením, vypadá následovně:
- Rýži důkladně propláchneme;
- v konvici nebo hrnci se uvaří voda;
- v pánvi se silným dnem rozehřejeme olej nebo máslo, přidáme do něj propláchnutou rýži (můžeme ji ihned osolit);
- kroupy se smaží 2 minuty – nezapomeňte rýži neustále míchat;
- přidá se vroucí voda, pánev s rýží se přikryje pokličkou;
- jak dlouho se smažená rýže vaří, závisí na druhu, ale ne méně než 20 minut (ujistěte se, že se voda zcela vsákne do rýže);
- Rýži nechte asi 10 minut louhovat.
Jak uvařit křupavou rýži: užitečné tipy pro všechny druhy rýže
Bez ohledu na to, jaký druh rýže používáte, existují určité tipykteré vám pomohou připravit chutný pokrm:
- Právě dlouhozrnná rýže je považována za nejoblíbenější pro přípravu křehké kaše;
- Pokud chcete uvařit bohatou přílohu, měli byste přidat koření (nejčastěji šafrán, hřebíček, kardamom, kari, skořici) ve fázi vaření rýže nebo po jeho dokončení;
- Během vaření se nedoporučuje rýži míchat, měla by se vařit pouze na mírném ohni, jinak tekutina rychle uniká a zrnka zůstávají nedovařená;
- pokud do nádoby, ve které se rýže vaří, přidáte lžíci slunečnicového oleje, můžete připravit chutnou rýži do salátů.